Masak lemak ni aku lebih suka ikut style negeri sembilan. Takde bawang ataupun serai. Dh memang itulah selera hubby.
Bahan-bahan
>telur itik (suka hati nk letak brapa bijik)
>santan secukupnya (kalau wat gulai ni, aku suka pekat sikit kuahnya, so lebihkan santan)
>cili padi kampung*
>kunyit hidup*
>garam kasar*
>asam keping
>serbuk perisa
Cara-cara
1.Bahan-bahan * ditumbuk lumat (awas kena mata, nk selamat pakai spec)
2.Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dalam periuk. Tambah sedikit air dan masukkan asam keping.
3.Didihkan sebentar
4.Kemudian, masukkan santan pekat. Leh tambah air sedikit.Biar kuah mendidih.
5.Perlahankan api dan pecahkan telur perlahan-lahan ke dalam kuah. Jangan dikacau
6.Biar hingga telur keras dan boleh tambah perisa.
Siap
Masak lemak telur itik ni aku hidangkan bersama sambal bacang dan ulam daun selom. Goreng plak ikan kembung rebus. Kebetulan ada telur itik masin. So bedal jer lah.... JEMPUT MAKAN SUME !
6 ulasan:
kombonasi lauk yg umphhh..nk jgkk..tk malu ni nk mtk laukk..hehe
meh ler ambik mek farah oiiiii :D
amboiii terliurnye tgk sambal ketuk bacang tu...aduhaiiiii
pg tadi kite g paso.kgkonon nak cari tempoyak tp elok2 aku sampai,tempoyak dah habih, boleh???tmpt lain pun ade juai tempoyak tp aku lbh suker beli kat mak cik sorang ni sbb tempoyak dia manis.klu wat sambal ketuk cili api mmg syiok gilos!!!!hehehe
Kat umah kita ni kalo stok tempoyak abis, memang tak senang duduk,,,ish nk buat sambal tempoyak la jugak..!!
noorma, apa rasa telur itik erkk.. sama x cam telur ayam.. kalo yg masin tu taw la.. huhuhu jakun nih...ekeke
La...tak pernah rasa telur itik rupanya sahabatku ini.
Ana, telur itik tu rasanya macam telur ayam lah jugak, kalo takde telur itik, wat gulai lemak telur ayam pun sodap :D
Catat Ulasan