Jumaat, 9 Januari 2009

Ikan Grill

Hari ni wat ikan kembung grill, pas tu curah air asam kat atas dia. Ni sume si Fiza ler, suka tayang resipi yang sedap-sedap. Aku plak mudah tergoda. Bantai jer la guna ikan kembung ni. 2 ekor cukup la, sekor untuk aku, sekor untuk hubby. Janji leh makan untuk tengahari ni. Malam kang lain citer.



Bahan-bahan
>2 ekor ikan kembung-bersihkan, lumur dengan garam
>tomato
>bwang merah
>cili merah
>cili padi
>belacan
>garam
>sedikit air (kalau nk air asam lebih)
>jus limau nipis

Cara-cara
1.Ikan tadi di grill atau kalo nk sedap lagi, boleh bakar hingga masak dan ketepikan.
2.Bawang merah, tomato cili merah dan cili padi dihiris halus
3.Kemudian, gaul bersama garam, belacan jus limau nipis. (aku tengeh jer sume bahan-bahan ni dalam lesung batu, so tangan pun tak berbau belacan, ha,ha,ha )
4.Kemudian, siram atas ikan....dh siap, leh makan.

0 corat coret:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...