Jumaat, 16 Januari 2009

Limpa Masak Kicap

Masak ringkas jer hari ni. Limpa masak kicap, sebab masak kicap kat umah ni memang laku, tak kiralah masak kicap telur, ayam, daging atau ikan.


Resepi kali ni, mudah jer, main potong-potong dan campak. Tapi limpa tu aku dh rebus dulu, bagi lembut sikit.

Bahan-bahan
>limpa-direbus sampai empuk (aku rebus dalam rice cooker, selama 1 jam)
>bawang merah*
>bawang putih*
>halia*
>kicap
>cili merah-dihiris
>cili padi-dihiris (kalo suka pedas)
>garam, perasa

Cara-cara
1.Bahan bertanda * dihiris dan kemudian tumis hingga naik bau. Masukkan juga cili merah dan cili padi
2.Tumis lagi, dan masukkan kicap.
3.Masukkan limpa yang dh direbus,tambahkan juga air dr rebusan limpa tadi. Kacau rata
4.Biar hingga kuah agak kering sedikit dan bolehlah dimasukkan bawang merah yang dipotong bulat, daun sup dan daun bawang. Siap

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...