Hari ni buat cucur udang plak. Kebetulan ada taugeh dan kucai dalam esbox (lebih wat char kuetiau semalam). Tengok sume barang ada, dan terhasillah cucur udang untuk minum petang hari ini.
Bahan-bahan
>Tepung gandum
>udang secukupnya
>taugeh-dibuang ekor
>kucai-dipotong pendek
>soda bicarbonat (kalo suka, ini untuk mengembungkan kuih tu)
>garam
>barang merah-dicincang -ini aku memandai jer tambah
>air secukupnya
*Semua bahan-bahan di atas, kecuali udang, dicampur sebati (seperti buah cucur tu)
Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam kuali. Rendam senduk bulat dalam minyak panas tu.
2.Bila minyak dh panas, keluarkan senduk bulat dan masukkan adunan tepung. Letak udang kat atas tepung. Tekan sedikit udang tu agar melekat kuat dengan tepung dan tidak tertanggal semasa menggoreng nanti.(aku sorokkan udang dalam tepung, sbb nanti anak2 suka kopek kuarkan udang)
3.Goreng hingga garing, dan bolehlah diangkat
Resepi kuah kacang, leh klik sini yer
Tapi ada juga orang suka cicah cucur udang ni dengan sos cili. So suka ati ler nk cicah dengan apa.
Ni version bulat-bulat, sebelum kena potong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan