Isnin, 26 Januari 2009

Mee Goreng Basah

Alhamdulillah, akhirnya aku dh sihat sikit, nasib baik tak masuk spital, cuma berehat jer kat umah, makan ubat ikut time, dan makan seperti biasa..he,he,he...takde la diet gila2 ... thanks pada kengkawan blogger yg memberi nasihat dan doa.

Dah lama cuti, hari ni teringin plak nk makan mee goreng basah. Nk pegi makan kat restoren kat brickfiels tu, mesti tutup, maklumlah raya cina. So masak ler sendiri, main campak-campak jer... Makan dengan cili jeruk....



Bahan-bahan
>mee kuning-basuh dan toskan dulu
>bawang putih-ditumbuk lumat
>isi ayam
>udang
>kicap pekat
>sos tiram
>cili kering kisar
>sayur sawi-dibersihkan dan dipotong
>taugeh-kalo suka
>minyak masak
>sedikit minyak bijan
>perasa
>tepung jagung-dibancuh dengan sedikit air

Cara-cara
1.Dalam kuali, masukkan minyak masak dan sedikit minyak bijan. Kemudian tumis bawang putih hingga kekuningan.
2.Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga naik minyak. Masukkan isi ayam dan udang.
3.Tuang sedikit air, dan masukkan sos tiram, kicap pekat dan perasa. Kacau lagi hingga sebati dan masukkan mee, dan sawi. Goreng hingga masak.
4.Letak air lagi. Kacau lagi. Tuang bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5.Sebelum angkat, masukkan taugeh. Kacau seketika dan siap

*kalo ikut my style, aku tak suka togeh yg laju. Sebab tu sebelum angkat, baru aku letak togeh tu.. kepada sesiapa yg tak suka togeh mentah, bolehlah masukkan bersama sawi.


1 corat coret:

ela berkata...

kak noorma, sedapnya mee tu ingatkan beli kat kedai....soooooooo sedapppp...kita pun masak mee pagi ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...