Resepi kali ni ambik dr myresipi, Nasi Ayam Mudah dr 'city'. Copy respi tu kat sini yer
Bahan-bahan
-1 Ekor ayam-belah 4, bersih n tos
bahan utk perap ayam
-4 sudu besar sos cili
-3 sudu besar kicap manis
-2 ulas garlic-tumbuk halus
-garam n gula-perasakan-elok manis skit
bahan utk sup
-2 ulas bwg putih, ketuk
-1 btg serai-ketuk
-1 inci halia-ketuk
-1 sup bunjut
Bahan utk cili
- 3 bijik tomato masak
-3 ulas bwg putih
-3 biji cili merah
-4 biji cili api-nk pedas ltk lebih
-cuka makan skit-agak-agak blh blend bhn utk cili
-garam n gula, aji-sesuaikan
Cara-cara
1.Lepas bersih ayam, rebus ayam dalam air yg byk(sebab air ni nanti blh bt sup, dan masak nasi. masuk bwg putih, serai yang diketuk, masuk skit garam.
2.rebus ayam - agak dah masak terus angkat. Ambik air rebusan lebih tadi anggaran 4 cawan untuk masak nasi.yang lebih biar dalam periuk, tambah serai dan sup bunjut. perasakan-nah! sup dah siap(biar mereneh sekejap)
3.utk nasi plak.. basuh beras, masuk dalam rice cooker, masuk air rebusan ayam, halia skit, serbuk kunyit( skiiit je..) tumis (dlm kuali) dengan marjerin 1 ulas bwg putih n bwg merah (mayang halus) masuk sekali. on je rice cooker, nasi pun dh siap
4.perap ayam yang direbus tadi ngan kicap manis, sos cili, bawang putih, -perasakan ngan garam dan gula-tp biar manis skit-baru best..perap je dalam 1/2 jam.
5.utk cili plak- blend suma bahan utk cili tadi-perasakan ngan garam n gula, cili pun dah siap..
dah agak 1/2 jam.
6.goreng ayam, angkat, ketuk skit dan potong kecil-kecil
7.utk sos kicap plak-ambik bahan perapan ayam tadi, tapis n tambah kicap jika perlu. perasakan.
Hidang nasi ayam bersama timun, salad dan tomato. Senang jer kan!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan