Khamis, 8 Januari 2009

Nasi Ayam

Penyelesaian paling mudah kalo malas nk masak lauk yang pelbagai jenis. Buat jer nasi ayam, gerenti habis. Ni faberet kami sekeluarga. Kalo makan kat luar pun mesti order nasi ayam. Pegi pasar malam pun beli nasi ayam.

Resepi kali ni ambik dr myresipi, Nasi Ayam Mudah dr 'city'. Copy respi tu kat sini yer

Bahan-bahan
-1 Ekor ayam-belah 4, bersih n tos

bahan utk perap ayam
-4 sudu besar sos cili
-3 sudu besar kicap manis
-2 ulas garlic-tumbuk halus
-garam n gula-perasakan-elok manis skit

bahan utk sup
-2 ulas bwg putih, ketuk
-1 btg serai-ketuk
-1 inci halia-ketuk
-1 sup bunjut

Bahan utk cili
- 3 bijik tomato masak
-3 ulas bwg putih
-3 biji cili merah
-4 biji cili api-nk pedas ltk lebih
-cuka makan skit-agak-agak blh blend bhn utk cili
-garam n gula, aji-sesuaikan

Cara-cara
1.Lepas bersih ayam, rebus ayam dalam air yg byk(sebab air ni nanti blh bt sup, dan masak nasi. masuk bwg putih, serai yang diketuk, masuk skit garam.
2.rebus ayam - agak dah masak terus angkat. Ambik air rebusan lebih tadi anggaran 4 cawan untuk masak nasi.yang lebih biar dalam periuk, tambah serai dan sup bunjut. perasakan-nah! sup dah siap(biar mereneh sekejap)
3.utk nasi plak.. basuh beras, masuk dalam rice cooker, masuk air rebusan ayam, halia skit, serbuk kunyit( skiiit je..) tumis (dlm kuali) dengan marjerin 1 ulas bwg putih n bwg merah (mayang halus) masuk sekali. on je rice cooker, nasi pun dh siap
4.perap ayam yang direbus tadi ngan kicap manis, sos cili, bawang putih, -perasakan ngan garam dan gula-tp biar manis skit-baru best..perap je dalam 1/2 jam.
5.utk cili plak- blend suma bahan utk cili tadi-perasakan ngan garam n gula, cili pun dah siap..
dah agak 1/2 jam.
6.goreng ayam, angkat, ketuk skit dan potong kecil-kecil
7.utk sos kicap plak-ambik bahan perapan ayam tadi, tapis n tambah kicap jika perlu. perasakan.


Hidang nasi ayam bersama timun, salad dan tomato. Senang jer kan!

0 corat coret:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...