Isnin, 22 Jun 2009

Popia Nestum

Projek hari ini, sbb laki aku balik lambat (petang ler...) slalu tu tengahari dia dh balik..... Lepas masak, aku keluarkan kulit popia, tapi tak tau nk buat apa? wat popia goreng ker? ish..malas plak nk buat inti. Sengkuas pun tarak, cuma ada taugeh dan karot jer.... Tetiba teringat plak ada satu resepi yg seakan-akan batang buruk tapi guna nestum. Namanya popia nestum. So aku pun try ler.... sedap gak benda ni...




Bahan-bahan ( 750 biji )
1 bungkus kecil susu tepung *
1 bungkus kecil Nestum ( d blendar hgga halus dan d ayak)*
gula halus yg sudah d ayak (secukup rasa) *
2 bungkus kulit popia (besar)
1 biji telur ( utk pelekat)

**** kalau suka,dan untuk lebih sedap, boleh tambah 1/2 cawan horlick bersama nestum, susu tepung dan gula.. Kalau taknk letak pun takpe...tak kena tangkap ngan polis pun...kehkehkeh....

Cara-cara
-Gaulkan bhn2 * hingga sebati, dan simpan ke dlm bekas kedap udara..
-gulung kulit popia sekeping demi sekeping, dan d bahagian hujungnya, sapukan sedikit kuning telur
-kemudian, gunting secara menyerong dan goreng dengan mengunakan api yg sederhana dengan menggunakan minyak yg banyak dan panas.
-toskan, dan biarkan ianya sejuk sedikit dan gaulkan dengan bhn2 *


Boleh wat untuk raya ni......




19 corat coret:

Tanpa Nama berkata...

salam....nk tnye popia nestum ni ade ambik tmpahan tak?

Noorma Ismail berkata...

alamak...sori ler..ni saja2 buat jer..untuk makan2 depan tv.. tak terima tempahan pun sbb nk membuatnyer boleh tercetus perang ngan anak2.

Tanpa Nama berkata...

ASSALAMUALAIKUM, maaf yea kak noorma join kat cni...kepada yang bertanya tempahan tu , saya ada ambil tempahan jika berminat leh email saya alihasabilli@yahoo.com, kpada kak noorma blog akak cantik bangat :), 5 bintang untuk akak, air gembira tu memang kami selalu buat untuk minum petang memang sodap.. salam ramadhan untuk pembaca blog akak normah......

Noorma Ismail berkata...

Haaa...dah ada pun tokeh popia nestum wat iklan...sesapa nk tempah please contack email dia yer.. kalo kat blog akak ni korang boleh tengok gambo jer lah..hehehe...

TQ pada tokeh popia..datang ler lagi blog akak yer..hehehe

Linda berkata...

hehehe...kalo sesapa pembaca blog kak norma nak mknan tradisi sikit2 la saya ade jual jugak..tapi tu pun secara kecil-kecilan je...ade dlm blog saya..warisankaklong.blogspot.com

cikmar berkata...

nmpk sedap..tak pernah mkn lg..

Noorma Ismail berkata...

CikMar- saya pun ni ler baru sekali buat..nk buat lagi,nampaknya malas ler..bab nk menggulung popia tu renyah sikit, tp kalo makan laju jer ... hehehe...

cikmar berkata...

tula tak brapa nk rajin gulung byk2 ni..hehe...letak nestum tu yg sedap kot..haritu beli apam balik yg mini tu dia letak nestum instead of kacang tanah..sedap tau..wangi jer..

Noorma Ismail berkata...

cikMar- oh yer ke? mesti sedap kan.. saya ni masih tercari2 lagi apam balik pulut hitam, tp tak jumpa..pasar malam sini takde laa.. kalo adapun yg versi coklat rice tu..

cikmar berkata...

ooo ada ek apam balik pulut hitam..pelik gak tu...cuba try buat sendiri guna non stick pan tu...mesti lg sedap dr kt kedai...kdg2 apa yg kita nk takde jual kt kedai/susah jumpa..hehe

fred hidayah berkata...

Erm..Pn Noorma Ismail..mintak maaf sbb guna blog ni..hehe..sy ada ambil tempahan popia gebu..sape2 yang berkehendak boleh la email saya di fred.hidayah@gmail.com

Sharifah Nadzarah berkata...

ASSALAM PN..NAK TYE..NESTUM TU GUNA YG MANA SATU..NESTUM FAMILY KER..BABY?..HIHIHI..TERINGIN GAK NAK BUAT..MCM SODAPPP JER NENGOK.

Cendana Kasih berkata...

Sharifah - guna nestum keluarga. Yang sarapan sefamily tu... yang biasanya dimakan oleh orang dewasa...janganlah nestum baby, cian kat baby tu..habis barang makanan dia kena cilok wat sekut...hehehe...

nk lagi sedap, tambah horlick yer..akak dh update tu...

sori lambat balas...akak sibuk seharian ni

sayarasalakan berkata...

saya nak balik cuba... hehehe....
nampak macam sedap. tengah cari cari resipi, jumpa blog nih...
terima kasih kongsi resipi.

kalau rajin lawat la blog saya... tapi takde pasal makanan langsung pun... sebab saya tak suka di dapur...

IdA *SetulusKASIHummi* berkata...

terima kasih byk2 laa atas resipi nie..anak2 sy ckup suka...

Kasih Ibu berkata...

susu tepung plak.pkai susu tepung apa?

Cendana Kasih berkata...

Kasih Ibu- susu apa pun bleh...nespray, everyday... jangan la susu tepung dumex utk baby,,,sian kat baby tuh...hehe

Kasih Ibu berkata...

terima kasih kerana jwb pertanyaan saya.lagi satu nak tanya nestum dan susu tu brp gram?sbb klau terkurang sure rasanya pasti lari skit.betul tak?

Nor Haryati berkata...

mohon share resepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...