Jumaat, 5 Disember 2008

Kentang Putar & Ayam Goreng

Dh lama tak makan kentang putar ni, masa mula2 belajar buat ni dulu, tiap2 minggu aku buat, sampaikan anak2 dh jemu. Tapi semalam, masa kemas almari, terpandang plak kat ubi kentang yang belambak kat dalam bakul tu. Nk buat inti karipap, hari tu dh buat dh...fikir punya fikir, dapatlah idea, habiskan stok ubi kentang (drpd busuk dan buang dalam tong sampah) ha...inilah penyelesaiannya... Kentang Putar

Resepinya dapat dr daunpandan kat Myresipi, tapi aku dh alter sikit, ikut bahan2 yang ade jer dalam es box aku tuh. Aku gantikan tepung gandum dengan tepung KFC (untuk salut ayam tu) sbb dalam tu dh ada rempah2 dia sume. Sedap, puas makan.

Bahan-bahan
>650 ml air
>5 sudu besar stok ayam (guna kiub ayam jer)
>1 biji bawang besar - cincang
>1 batang saderi - cincang
>40 gm mentega
>20 gm tepung gandum (ganti ngan tepung KFC)
>1 sudu besar sos tomato
>1 sudu besar sos tiram
>sedikit serbuk lada hitam
>kicap pekat
>garam

Cara-cara
1.Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
2.Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
3.Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
4.Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
5.Masaklah ikut pekat mana yg disukai.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.




Untuk resepi ayam goreng ni plak, aku rujuk dari resepi Che Iza.

Bahan-bahan
>1/2 kg kepak ayam
>1 biji telur
>* 1 1/2 cwn tepung
>* 1 sb tepung jagung
>* 1 sk serbuk jintan manis
>1/2 sk cajun seasoning
>sedikit lada sulah
>garam

Cara-cara
1.Bersihkan kepak ayam, potong 2... supaya dapat byk ehehehheh.. Buang bahagian yg hujung... 2.Toskan air.... kalau boleh lap ngan towel kitchen.
3.Gaulkan kepak ayam dgn lada sulah, cajun seasoning n sedikit garam.... Biarkan kejap... kira mcm peraplah....
4.Gaul semua bahan bertanda * ketepikan sat.
5.Pecahkan telur, celup ayam dlm telur lepas tu gaul lak dlm campuran tepung.... Pastikan semua bahagian terselaput sepenuhnyer dgn tepung.... n goreng....
6.Sebab ni resepi tuk kids.. so tak pedas.... kalau nak pedas leh tambah.... serbuk paprika ker serbuk cili or serbuk kari..... tambah kat salutan tepung

0 corat coret:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...