Ahad, 7 November 2010

Sup Ketam

Hari Ahad untuk berehat.. tapi aku? masak tetap kena masak. Jebat mcm biasa keje,keje dan keje. Deepavali hari tu pun keje...raya haji nanti baru leh cuti. Itupun sbb raya. Kalo tak, wajib keje... nyampah tnb ni..

Hari ni aku masak ketam untuk anak2. Kali ni buat sup plak. Kata orang sup ketam elok untuk elakkan denggi. Yer ke? entah ler..

Besar plak Jebat beli ketam kali ni. Sekilo=rm24.00 (kat Pasar Borong Selangor) Sekor dh penuh satu pinggan. Ni boleh along ngan Irfan boleh kongsi. Aku mmg takleh makan ketam, alergik, Jebat plak tak suka makan sup (katanya sup cenggini utk orang sakit)
 Sup ketam ni aku campur ngan sayur2 spt karot, brokoli dan kentang. Siap warning kat anak2, sapa tak makan sayur, nanti takmo beli mainan @ bawak pegi jenjalan. Untuk resipi, boleh klik sini yer..

Kari ikan tenggiri. Buat pekat2 sikit, cadangnya nk cicah dengan lempeng kelapa petang nanti. Kalo malas, cicah roti jer lah...

Sayur kubis goreng. Juadah sayur mesti ada. Kalo tak, macam tak lengkap jer lauk hari ini. Kobis paberet aku, lebih2 lagi kalo buat sup.

Ayam goreng ala2 kepci pun ada, sebabnya aku perapkan dengan ayam dengan bawang putih dan halia yang ditumbuk. Tambah sikit tepung kepci dan gaul rata. Perap sekejap,  pastu goreng.

Sambal belacan power. Respi sambal belacan ni aku blajo dari sorang mamat kat kedai tomyam. Caranya, tumbuk cili padi, cili merah dan belacan. Racik halus tomato dan tumbuk skali. Pas tu tambahkan sedikit kicap ikan (fish sos/nampla) Kalo kurang masin, boleh tambah garam. Letak sikit serbuk perasa. Perahkan air limau kasturi. Gaul dan siap....
Kalo kat kedai tomyam tu diorang slalu blender jer..sbb tu sambal belacannya halus dan kick. Ni aku tumbuk jer..malas nk kuarkan blender...

3 corat coret:

cikmar berkata...

haa...mak pun ckp sup ketam elok utk yg kena denggi..haritu mak masak ketam letak perencah tomyam putih..alergik gak tp redah jer makan...pastu gatal2...huwaaa

Noorma Ismail berkata...

saya kalo teringin benar nk makan seafood, sblm makan kena telan ubat alergik, ubat asma dulu.. tp ada effectnya, badan cepat menggigil..

cikmar berkata...

ooo..biasa klu mkn seafood pastu mkn ubat yg mcm ubt selsema tu..mesti ngantuk je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...