Rabu, 10 November 2010

Minggu yang busy

Salam semua... dua hari tak update blog, rindunyer..Untuk semua yang berkunjung, terima kasih yer... nanti aku akan buat kunjungan balas. Minggu ni sibuk sikit lah...

Untuk CikMar, inilah sebabnya mengapa akak tak update blog 2 tiga hari ni... sementara menanti entri masak yang baru, korang makan eskrem banana split kat bawah tu yer...

Alhamdulilah...sejak dua menjak ni, setiap minggu, ramai plak yang order cheese tart ni. Minggu ni dapat lagi tempahan 200 biji cheese tart. Ni baru buat shell dulu.

Dan tart nenas gulung tu diorder oleh adik Su, dari Kluang Johor. Minggu lepas dia dh order 3 jenis biskut (coklat cip, tart nenas dan almond cluster), dan minggu ni order lagi tart nenas 100 bijik. Time kasih yer Sue !!


****************


Ceritaku: Kelakar plak bila terkenangkan masa aku beli balang biskut ni. Aku tanya adik tu, "adik, balang ni boleh muat tart nenas 50 bijik tak?"
Kendian dia jawab, "akak, tu besar sangat lah.,,amik yang ni, muat2 jer 50 bijik" sambil menunjuk pada satu balang plastik yang lain.
Aku tenung balang plastik tu, sambil berkata "ish..macam kecik je dik..tak cukup laaa"
Adik tu jawab lagi, "muat la kak"
Aku dengan rasa munsyil masih nak menyangkal, sebab sebelum ni pernah jadi kes macam tu, beli balang yang salah..last2 suma muat 40 bijik jer...So aku pun terangkan lah kat adik kat kedai tu...(hensome wooo...)
Adik tu pun heran, "akak punya tart, besar sangat ke?"
Ish...budak ni..ko tak pernah makan biskut tart ke, malas aku nk explain kat dia lagi...lalu aku menjawab "tengok tuan yang buatnya lah dik... tembam2 macam akak ni lah..." kahkahkah.....
Dan aku pun amiklah 2 bijik balang yang besar sikit.. hasilnya mmg besarlah... gamaknya boleh muat sampai 60 bijik tart. Takpe lah..janji tak buat kerja 2 kali.

5 corat coret:

Kamsiah berkata...

AKAK SUKA TART BLUEBERRY...

zarina berkata...

mesti farisya mangsa kena jaga adik..hehe

cikmar berkata...

ahaha..lucu la cite akak...tula kitorang hari2 duk pandang eskem kt bawah ni smpi tergoda..terus gi carik eskem kt kedai..hehe..
wahh cantiknyee shell yg akak wat tu..nk belek2 cari resepi shell tu jap lg..alang2 beli balang tu, baik beli yg besar skit kak, klu blebih space takpe, kang tak muat nk kena carik yg lain kan...

Noorma Ismail berkata...

Kamsiah- yg saya jual ni ada macam2 perisa, kiwi, stoberi dan blueberi..

Zarina- mmg ler.. sib baik dh ujung2 sekolah..mmg aku suruh dia ponteng sbb nk menjaga si Ryan yang tambah nakal ni..

CikMar- shell tart ni biasanya akak buat awal.. dan hari ni deliveri tu barulah letak filling. Shell tart ni tahan 2 minggu kot...dah cheese tart tahan sampai 4-5 hari. Resipi amik dr Alex Goh.. yg ni mmg diakui sedap oleh para peniaga cheese tart yang lain.. hehehe... akak ni baru nk berjinak2 niaga..ni pun dh patah pinggang...

cikmar berkata...

ooo gitu..blh tahan lama senang la skit kan..time nk mkn tambah je filing..takdela kena bsusah payah..takpela kak sakit skit, at least dpt gak ilangkan kebosanan kt rumah..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...