Selasa, 2 November 2010

Gulai Lemak Nangka Muda dengan Perut

Salam.... hari ni masak cepat sikit, sbb petang nanti nk siapkan tempahan bluebery chis tat. Nak kena delivery malam ni jugak sbb my despatch boy (Jebat) sibuk keje...outstation ke Tanjong Malim, kuar awal pagi...

Hari ni lauk masak lemak lagi..aduh laaa...apa nk buat kan..dh teringin... Lauk kampung kegemaranku. Kalo Jebat ngan anak2 tak suka, apa aku peduli...hehehe....


Bahan-bahan:
500 gm nangka muda (ptong dan rebus hingga empuk)
300gm perut lembu - dh direbus dan dipotong kecil
1 biji bawang besar ~ ditumbuk**
10 biji cili api(boleh tambah)****Ditumbuk/kisar
2 batang serai ~ diketuk
1 sudu kecil serbuk kunyit atau 1 inci kunyit hidup(ditumbuk/kisar)
1 keping asam keping/gelugur
600ml atau secukupnya santan
Garam dan gula secukup rasa.

Cara penyediaan:
1. Masukkan nangka muda yg telah direbus, bahan yg ditumbuk/kisar, serai, kunyit,perut, asam gelugur dan santan ke dalam periuk. Kacau rata dan masaklah dgn menggunakan api yg sederhana. Kuah hendaklah dikacau selalu supaya tidak pecah minyak.
2. Apabila mendidih, masukkan garam dan gula secukup secukup rasa.
3. Siap dan bolehlah diangkat.

Ikan Bawal Sweet & Sour - kegemaran anak2. Dh lama tak masak lauk ni. Tapi tak brapa lengkap sbb takde nenas dan daun salad. Takpe lah...mana yang ada je lah...Kalau nk menunggu siap complete sume barang, tak masak/makan laaa...

Tauhu Kukus dengan sos sambal udang kering. Alaaa..tauhu lembut/kotak tu dikukus hingga masak. Lepas tu buatlah sambal tumis udang kering. Udang kering tu kena goreng dulu yer... Buat sambal tumis macam biasa, lepas tu siramlah kat atas tauhu yang dikukus tu tadi. Kukus lagi untuk 5 minit. Siap...


Ok..nak masuk dapur balik. Buat tart shell plak !!!!

4 corat coret:

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Dik Noorma...kalau Jebat & anak2 tak suka kita makan sama-sama..Akak suka...hehehe cepat jer nak potong line !

HaSue berkata...

salam kak noorma..nangka muda mmg sedap kakk..x pernah lg cmpur perut lembu..mesti syok jer rasanya kan..iskh2,terasa2 kat tekak ni haa..aritu dah mkn smpai lebam..nangka msk lemak..hehe

Noorma Ismail berkata...

Watierman - jom kak, kita membedal sama2...kalo tak cukup nasi, kita masak lagi,,,hehehe...

Hasue - mmg akak kalo masak nangka campur perut. Benda lain tak pernah la buat lagi, sbb mungkin tak kick..hehehe... ada gak orang buat letak ikan masin/ikan blis/kerang...tp akak lebih suka perut...

kerangRebus berkata...

feberet!!!! nak!!!masakan! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...