Salam...dah seminggu asyik makan daging jer, kepala pun dah berpinau. Hari ni takmo makan daging, buat sambal belacan plak. Pastu goreng ikan kering/pekasam.
Sambal belacan ni kira powerlah jugak. Mana idaknyer, guna cili padi kampung. Dah macam citer 'Jangan Monyet Jangan' plak dah...
Bahan-bahan
~2 biji cili merah masak
~10 biji cili padi kampung
~belacan
~garam
~1 sudu besar sos ikan (nampla)
~2 biji limau kasturi (ambil jusnya)
~1 biji kulit limau kasturi (yg tadi diambil airnya) dipotong halus
~1/2 biji tomato - dipotong dadu kecil
Cara-cara
tumbuk sume bahan2.. akhir sekali campurkan dengan tomato, jus limau kasturi dan kulitnya. Gesek sikit dengan lesung batu.. siap..
4 ulasan:
salam noorma..makasih!wah!sambal belacan tue mmg sedap buat cicah ngan sayur rebus nih!..mkn x noleh kiri kanan dah..hihi
nape boh sos ikan ek? ada gak sos ikan ni, yg botolnya cap sotong kan? betul ke ek? hihi...
Kak Azatie - ni kes dh boring/jemu makan daging korban,so hari ni makan sambal belacan la plak...tingat citer Labu-labi "hari2 makan pisang, hari ni aku nk makan nasi ngan sambal belacan" kahkahkah....
Anna Qawina - ni respi macam kat kedai tomyam tu. Slalu kalo makan kat kedai tomyam mesti order ngan sambal belacan dia yg power...rupanya letak sos ikan...yer yg cap sotong tu.. fish sos /nampla...
power giler tu yang sedap:) baru ninamakan sambal ...makanan sihat dan sedap:)
Catat Ulasan