Selasa, 23 November 2010

Sambal belacan power ngan bendi rebus

Salam...dah seminggu asyik makan daging jer, kepala pun dah berpinau. Hari ni takmo makan daging, buat sambal belacan plak. Pastu goreng ikan kering/pekasam.


Sambal belacan ni kira powerlah jugak. Mana idaknyer, guna cili padi kampung. Dah macam citer 'Jangan Monyet Jangan' plak dah...

Bahan-bahan
~2 biji cili merah masak
~10 biji cili padi kampung
~belacan
~garam
~1 sudu besar sos ikan (nampla)
~2 biji limau kasturi (ambil jusnya)
~1 biji kulit limau kasturi (yg tadi diambil airnya) dipotong halus
~1/2 biji tomato - dipotong dadu kecil

Cara-cara

tumbuk sume bahan2.. akhir sekali campurkan dengan tomato, jus limau kasturi dan kulitnya. Gesek sikit dengan lesung batu.. siap..

4 corat coret:

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam noorma..makasih!wah!sambal belacan tue mmg sedap buat cicah ngan sayur rebus nih!..mkn x noleh kiri kanan dah..hihi

Anna Qawina berkata...

nape boh sos ikan ek? ada gak sos ikan ni, yg botolnya cap sotong kan? betul ke ek? hihi...

Noorma Ismail berkata...

Kak Azatie - ni kes dh boring/jemu makan daging korban,so hari ni makan sambal belacan la plak...tingat citer Labu-labi "hari2 makan pisang, hari ni aku nk makan nasi ngan sambal belacan" kahkahkah....

Anna Qawina - ni respi macam kat kedai tomyam tu. Slalu kalo makan kat kedai tomyam mesti order ngan sambal belacan dia yg power...rupanya letak sos ikan...yer yg cap sotong tu.. fish sos /nampla...

cikmanggis berkata...

power giler tu yang sedap:) baru ninamakan sambal ...makanan sihat dan sedap:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...