Ahad, 14 November 2010

Cis Tart

Salam...inilah projek sepanjang minggu. Menyiapkan 300pcs cheese tart. Sebelum ni tak pernah terima tempahan sebanyak tu, setakat 50biji tu ada ler.. (ala, bukan serius pun nk berbisnes, saja suka2 utk isi masa boring kat umah ni...)
Tapi minggu lepas kan semua sekolah adakan Hari Kanak2, so ada la beberapa orang cikgu yang order cheese tart ni utk bagi kat anak2 murid (murah rezeki cikgu yer...zaman aku dulu takde pun cikgu aku yg bagi mende2 mcm ni..)


Dengan hanya ada 27 biji acuan tart, sebanyak 300 biji kulit tart terpaksa dibuat...adoiii laa...patah pinggang makcik... Jebat siap offer nk belikan oven beso (mcm Fiza Nordin tu) tp aku kata nk buat apa? bukan slalu orang order pun..kang membazir la plak... masa mula2 dulu aku ada acuan tart ni 10 bijik jer, yelah..buat utk makan anak2 jer.. lepas tu aku beli lagi 6 bijik...hilang plak 1 (ntah mana peginya..tikus cuti kot..hehe) dan bulan lepas masa pegi Yummies, aku beli lagi 12bijik...so jadi ler 27

Bila dh siap tart shell ni, badan pun rasa nk demam...so pegi la klinik..mintak ubat demam dan sakit urat kat doktor...dan doktor tanya "awak buat apa sampai sakit badan ni?"
"saya buat cheese tart doktor. Ada orang order "....
"ooo...saya pun suka cheese tart. Boleh awak buatkan untuk saya 50 bijik ?"

Adoiii la doktor..aku datang klinik sbb sakit..dia plak yg nk order..Nak tak nak, terpaksa la buat...kang ntah apa2 ubat dia bagi kat aku.


Cis tart ni ada 3 perasa, blueberi, strawberi dan kiwi. Aku jual sebijik rm0.70sen.  Biasanya jual dalam kotak, satu kotak ada 50bijik=rm35. Untuk CikMar, ni akak dh penuhi permintaan utk tepek gambar chis tart... tak brapa cantik pun...boleh la makan...

6 corat coret:

Anna Qawina berkata...

teringin gak nak wat tp dok reti...nampak je acuan tu kt kedai tp takut beli tak terbuat..jd acuan labah-labah lak kan..hehee...

Zarisma berkata...

Tabik lah....Sakit2 badan pun semangat ttp kuat...Lucu betul Dr. tu, mesti dia dah bg ubat bagus tu, tu yg senag2 buat order lagi..Hehehe..

Sophia Rani berkata...

wahhh!!!!! nmpk sedap... sy penggemar cheese tart.. suka sgt2!! takleh jadi nih.. esok nak gi beli.. hehe

Fiza Nordin berkata...

ado plak namo den enterprem kat n3 ni...ehehehee

belilah oven tu noorma...jebat dah offer lagi tu...moga2 boleh jd pembakar semangat & terus maju...tgk mcm k ina KL...memula suka-suki je buat kukis...sudahnye sikalang sudah ado jugak oven beso mcm akunye tu tau....

mama ain berkata...

seronok kalau pandai memasak ni leh tmbh pendapatan...

cikmar berkata...

murah rezeki akak...murahnya akak jual sebiji 70 sen je...slalu mahal la dahla ada cheese lagi tu, pastu byk plak tu..pastu shell dia tebal je....tq show gmbr yg cantik..hee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...