Sabtu, 31 Januari 2009
Pizza
Kuetiau Sup
Sekarang ni asyik takde selera jer nk makan nasi. Sume ni angkara Hang jebat aku lah tu, tiap minggu asyik g memancing kat Port Klang, kolam bayar air masin.Asyik bawak balik Jenahak dan Siakap.Aku dh tak lalu makan, sampai nk bau ikan pun takleh...eee..geram betul.. tak nk plak dia g mencandat sotong ker, tangkap ketam ke...ni tak balik-balik, siakap, jehanak....
Petang dan malam nanti lain citer plak. Kita selesaikan bab tengahari ni dulu. Resepinya? nantilah ler..cuci mata dulu....
Jumaat, 30 Januari 2009
Sup Sotong
Cara-cara
Kacang Panjang Lada Hitam
Hari ni masak kacang panjang lada hitam daging tetel.
Bahan-bahan
>kacang panjang-dibersihkan dan dipotong pendek
>bawang merah-dihiris
>bawang putih-dihiris
>halia-dihiris
>daging tetel-dipotong kecil
>lada hitam-ditumbuk sedikit
>perasa, garam
Cara-cara
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
2.Masukkan daging tetel dan lada hitam. Kacau goreng
3.Diikuti dengan kacang panjang. Boleh letak sedikit air untuk mengempukkan kacang tu
4.Akhir sekali perasakan dengan aji dan garam. Kacau dan siap
Rabu, 28 Januari 2009
Sizzling Mee
Resepi, kopipes dr umah Hana... Den tabik spring la kat ko Hana, tengah mabuk-mabuk macam ni pun masih boleh ke dapur masak itu dan ini...kalo aku, mesti dh lembik dh...hanya minyak angin cap dua singa jadi peneman...he,he,he....
Bahan-bahan
>2-3 sanggul (gulung) yee mee
>5 ulas bawang putih
>5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
>1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
>3 biji cili kering- potong 2
>2 sudu besar sos tiram
>3 sudu besar kicap cair
>1 sudu besar kicap pekat
>1/2 in halia- hiris nipis
>Serbuk lada hitam
>garam- secukup rasa
>Beberapa titik Minyak bijan
>1 sudu besar tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
>sedikit minyak utk menumis
Cara-cara
1.Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
2.Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
3.Masukkan 2 cawan air.
4.Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam.
5.Biarkan mendidih.
6.masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
7.Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
8.Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
9.Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.
Roti Nasi
Selasa, 27 Januari 2009
Cheesy Orange Cupcake
Jamu mata lah yer..resepinya sama macam oren cup cake tu, cuma ku tambahkan cream cheese jer kat dalamnya. Lepas dh masak, sapukan buttercream, dan decorate, versi keras tangan. Takpe, janji selamat masuk mulut anak2. Nk kena belajar dr yg pakar pasal cake decoration ni. Minat gak, tp takde geng nk pegi kelas decoration kat Yen Bakery tu.... kalo aku sorang yg pegi, alamatnya mati kutu lah aku kat sana...anak2 plak takde sapa nk jaga? camner ek? tak dapat den nk nolong!!
Potato Salad
Bahan-bahan
>3 biji kentang-direbus dahulu
>segengam macaroni -direbus hingga lembut
>1 biji telur rebus
>sedikit bawang holand-dicincang halus
>1 sudu kecil daun pasli (aku guna yg kering)
>2 sudu besar mayonis
>2 sudu besar plain yogurt
>sedikit lada hitam
>sedikit garam
>sedikit perahan lemon
Cara-cara
1.Dalam mangkuk, satukan sume bahan. Kacau hingga sebati.
2.Siap untuk dimakan bersama roti perancis, dan lain-lain.
Isnin, 26 Januari 2009
Mee Goreng Basah
Dah lama cuti, hari ni teringin plak nk makan mee goreng basah. Nk pegi makan kat restoren kat brickfiels tu, mesti tutup, maklumlah raya cina. So masak ler sendiri, main campak-campak jer... Makan dengan cili jeruk....
Bahan-bahan
>mee kuning-basuh dan toskan dulu
>bawang putih-ditumbuk lumat
>isi ayam
>udang
>kicap pekat
>sos tiram
>cili kering kisar
>sayur sawi-dibersihkan dan dipotong
>taugeh-kalo suka
>minyak masak
>sedikit minyak bijan
>perasa
>tepung jagung-dibancuh dengan sedikit air
Cara-cara
1.Dalam kuali, masukkan minyak masak dan sedikit minyak bijan. Kemudian tumis bawang putih hingga kekuningan.
2.Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga naik minyak. Masukkan isi ayam dan udang.
3.Tuang sedikit air, dan masukkan sos tiram, kicap pekat dan perasa. Kacau lagi hingga sebati dan masukkan mee, dan sawi. Goreng hingga masak.
4.Letak air lagi. Kacau lagi. Tuang bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5.Sebelum angkat, masukkan taugeh. Kacau seketika dan siap
*kalo ikut my style, aku tak suka togeh yg laju. Sebab tu sebelum angkat, baru aku letak togeh tu.. kepada sesiapa yg tak suka togeh mentah, bolehlah masukkan bersama sawi.
Khamis, 22 Januari 2009
Sup Ikan
Resepi sup kali ini dibuat sendiri. Sebelum ni pernah beli sup bunjut untuk ikan, aku baca ramuan tu dan buat sendiri. Wallah..sama jer rasanya.
Bahan-bahan
>ikan (sukahati ler nk ikan apa, ikan merah, jenahak, dll)
>bawang merah *
>bawang putih *
>halia *(Bahan-bahan* dihiris halus)
>bahan penumis
>batang saderi
>ubi kentang
>karot
>cendawan
>air secukupnya
>garam, perasa
Cara-cara
1.Tumis bahan * bersama dengan rempah tumis hingga naik bau.
2.Masukkan air sebanyak mana yang dikehendaki.
3.Masukkan juga kentang dan karot untuk melembutkannya.
4.Bila kuah dh mendidih, masukkan ikan, diikuti sayuran lain. Biar kuah mendidih sekali lagi
5.Perasakan dengan garam dan serbuk perasa, kacau dan angkat. Siap
Rabu, 21 Januari 2009
Sweet Corn
Tapi bagi orang yang berdarah O (baik positif atau negatif) bagi sesiapa yang nk diet atau dalam kata lain nk slim 24 jam macam Erra Fazira tu, sebaiknya dielakkan makan jagung, dan makanan yang diperbuat daripada tepung.
Mengikut teori Dr. Adamo, orang berdarah O dinasihatkan:
>lebih banyak mengambil makanan berprotein tinggi,
>mengikut diet rendah karbohidrat dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diolah) serta sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang
>menghindari produk susu dan gandum.
>menghadkan pengambilan buah-buahan.
>menghindari semua jenis bijirin, pasta dan nasi.
>jenis makanan yang juga perlu dihindar seperti sayur brokoli, sawi, taugeh, terung, cendawan, dan kentang.
>telur, susu, gandum dan kekacang tidak diperlukan memandangkan tubuh telah mendapat khasiat daripada sumber daging.
>Hindari jeruk kerana ia mampu mendatangkan keracunan usus kepada golongan darah jenis ini.
Menurut Dr Adamo, ciri khas golongan darah O:
>Memiliki sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain
>Mudah mengadaptasi berbagai makanan
>Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik
>Dianjurkan untuk mengambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat, seperti daging, buah-buahan, ikan, sayuran
>Berisiko terkena radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika makanan yang diambil tidak bersesuaian
Menu diet yang dianjurkan untuk kumpulan darah O:
>Sarapan:Dua potong roti bakar lapis mentega dan sebiji pisang Snek : Teh herba
>Makan tengahari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal, Snek : Sepotong
>Makan Malam: Sepotong daging lembu dan asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba
*tapi kan, aku tak boleh ler nk ikut sume diet macam tu, maklum lah orang melayu...sehari kalo tak dapat nasi, mau menangis
Coneydog
Bahan-bahan
>roti hotdog secukupnya
>mayonis
>hotdog secukupnya, digoreng dulu
Bahan untuk kuah daging
>Daging kisar
>Tomato - dicincang
>Bawang besar - di dadu
>Bawang putih - dicincang halus
>Serbuk lada hitam
>Serbuk oregano
>Sos tomato
>Cili pes
>Minyak sapi
>Meggie seasoning
>Sehelai daun bay
>Garam dan perasa
Cara-cara
1.Panaskan minyak sapi, dan tumis bawang putih dan bawang merah yang didadu hingga naik bau. Kemudian, masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak.
2.Masukkan daging cincang. Kacau goreng. Masukkan juga daun bay, serbuk lada hitam dan oregano. Kacau lagi
3.Masukkan buah tomato yang dicincang. Kacau lagi. Titiskan setitik dua meggie seasoning.
4.Masukkan sos tomato. Tambah sedikit air (jangan masak sampai kering)
5.Tambah garam dan perasa secukupnya
Roti dibelah tengah, letak hotdog dan siram dengan kuah daging tadi. Picitkan dengan mayonis, dan siap untuk dimakan.
Fettuchini Carbonara
Selasa, 20 Januari 2009
Paprik Seafood
Bahan-bahan
500 gm ayam dipotong kecil
Sedikit sotong,
udang,
daging
4 biji tomato
1 batang carrot
1 peket jagung muda
100 gm bunga kobis
100 gm brocolli
2 helai daun limau purut
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar cili kisar
5 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
Garam secukup rasa
Cara-cara
Bawang merah,putih dan halia ditumis hingga kekuningan,
kemudian masukkan cili kisar hingga naik bau,
kemudian masukkan garam.
Masukkan sos tiram dan biar sebentar.
Masukkan ayam, daging, sotong, udang dan sayuran.
Biarkan hingga masak.
Masukkan daun limau purut untuk baunya.
Kemudian masukkan sos cili untuk memekatkan kuah paprik.
Isnin, 19 Januari 2009
New Toys
Senang sikit aku nk buat jus lepas ni. Tak payah pakai blender lagi. Ni jenama Cornel. Sebelum ni aku dh guna sandwich maker jenama ni jugak, memang bagus.
Apam Eno
Punyalah suka buat apam ni, kemudian sedekah pada jiran (yelah, sebab dh muak makan) sampai ada plak orang buat tempahan.... aku memang tak tau harga, penyudahnya aku jual sebiji= 10sen... ok ker? bukan nk buat bisnes pun, sekadar suka2 jer.
Apapun, layan jer lah respi nyer ni....
Bahan-Bahannya
>2 cawan tapai nasi
>1 pkt tepung beras
>1 cawan gula pasir
>3 cawan air
>2 pkt eno (biru)
Cara-cara
1. Blend semua bahan di atas, kecuali eno. Perap selama 4 jam.
2. Panaskan acuan selama 5 minit.
3. Sementara menantikan acuan panas, masukkan eno ke dalam adunan apam, kacau sebati.
4. Tuangkan ke dalam acuan. Masakkan selama 10 minit.
5. Siap untuk dimakan bersama dengan kelapa yang dicampurkan dengan garam.
Jumaat, 16 Januari 2009
Limpa Masak Kicap
Resepi kali ni, mudah jer, main potong-potong dan campak. Tapi limpa tu aku dh rebus dulu, bagi lembut sikit.
Rabu, 14 Januari 2009
Kacang Panjang Goreng Berlado
Inilah dia pokok kacang belakang umah kami. Selain tu ada kolam ikan keli, kolam ikan talapia, tanaman-tanaman lain dan juga reban ayam.... ha,ha,ha......tak percaya...jemput ler datang umah, lihat sendiri !!
*Untuk kak ina KL yang suka sangat makan ikan keli, meh ler kak datang umah, ambik ler brapa banyak ikan keli yang akak nk, saya bagi free jer.... dh tak larat nk makan. Lepas ni hubby nk wat projek ikan ketutu plak......
Selasa, 13 Januari 2009
Khasiat buah pir (pear)
Jika anda mahu rasa yg lebih unik, bolehlah di campur dgn lemon, epal atau pic. Terdapat pir berwarna hijau, emas dan merah. Namun kebanyakkan kita hanya mengenali pir hijau. Pir mengandungi vitamin A, B-1, B-2, C, asid sitrik dan niacin. Ia juga kaya dengan garam mineral seperti fosforus dan potasium berbanding buah yg lain.
Pir atau nama saintifiknya Pyrus communist antara buah terawal ditanam di Asia Barat dan Eropah. Ia dipercayai bahawa pir berasal dari kaki gunung India Selatan dan Afganistan.
Buah ini tidak boleh hidup dengan cuaca melampau sama ada terlalu sejuk atau terlalu panas. Seperti epal, pir dipetik sebelum ia masak ranum. Pir jenis Bartlett adalah paling sedap dimakan dan dibuat jus.
Tahukah anda, pir paling mujarab utk melegakan sakit dada akibat batuk yg keterlaluan, contohnya akibat penyakit Tuberculosis (TB) atau batuk kering. Pengidap TB akan merasai sakit menusuk di paru2 setiap kali batuk yg berlanjutan. Pir dipercayai dapat melegakan kesakitan itu walaupun untuk sementara.
Selain itu, pir juga bersifat diuretik dan laxcitive. Ia sesuai untuk melancarkan sistem penghadman terganggu akibat pengambilan makanan yg terlalu berminyak atau terlalu pedas. Oleh kerana ia mempunyai serat, pir baik utk alat pencernaan dan saluran makanan dalam tubuh seperti perut, usus kecil dan besar. Perut yg sebu akibat terlebih makan juga dapat dilegakan dengan segelas jus pir.
Pir juga bersifat sejuk dan ini menjadikan ia sesuai untuk meredakan demam panas. Bagi wanita mengandung, ia dapat meredakan rasa loya akibat morning sickness dan juga untuk mabuk perjalanan.Jika anda bercadang untuk membuat sendiri jus pir, hampasnya jangan dibuang begitu saja. Ia boleh dibuat bahan dalam roti atau boleh dijadikan baja untuk tanaman.
Asam Pedas Ikan Kembung
Ada berbagai jenis asam pedas. Ni kira asam pedas rebus ler sebab tak pakai minyak. Tapi kalo ikut style mak mertua aku, dia campak jer bawang, pes cili dan asam keping. Tak pakai serai dll. Tapi respi ni original dr mak aku (kedah style)
Bahan-bahan
>ikan kembung
>bawang merah*
>belacan*
>kunyit serbuk
>biji ketumbar (rempah biji)
>serai*
>pes cili kering
>asam keping
>daun kesum
>bunga kantan-dibelah 4
>garam, perasa
>bendi (kalo suka)
Cara-cara
1.Bahan bertanda * ditumbuk/blender halus
2.Ikan dicuci bersih dan ketepikan
3.Masukkan bahan yang dikisar halus tadi ke dalam periuk, bersama dengan garam, asam keping, bunga kantan, daun kesum dan perasa. Tambah sedikit air.
4.Rebus sebentar bahan-bahan tadi. (untuk hilangkan bau cili kering, dll)
5.Tambah air untuk sebanyak mana kuah yang dikehendaki.
6.Biar kuah menggelegak dulu, baru masukkan ikan.
7.Kemudian, masukkan bendi / sayur2 lain.
8. Siap
(untuk lagi sedap, semasa menghidang, hiris halus daun kesum dan tabur diatas kuah)
Isnin, 12 Januari 2009
Stimboat
Bahan-bahan
Cara-cara
Sos untuk cicah tu plak, aku beli jer kat 'Giant' tuh. Malas dh nk buat sos yong tau foo, sebab dok mencari sos plum, sos hoi sin, dan rempah lima, asyik tak jumpa jer.. dan sos segera inilah penyelesaiannya. Aku letak plak kacang tanah tumbuk untuk bagi rasa lemak-lemak sikit....emm...walllah....
sos cili
Cara-cara
Untuk kuah yong tau foo plak,
Ahad, 11 Januari 2009
Roti Sosej
Resepi roti ni ada dalam kabinet tu... cari kat tag 'roti' yer
Anak-anak aku kalo buat roti sosej ni memang kejap jer licin. Ni satu untuk along, satu lagi untuk adik....makan ni dulu yer...kalo tak cukup dalam oven tu ada lagi...
Sabtu, 10 Januari 2009
Masak Lemak Telur Itik
Masak lemak ni aku lebih suka ikut style negeri sembilan. Takde bawang ataupun serai. Dh memang itulah selera hubby.
Bahan-bahan
>telur itik (suka hati nk letak brapa bijik)
>santan secukupnya (kalau wat gulai ni, aku suka pekat sikit kuahnya, so lebihkan santan)
>cili padi kampung*
>kunyit hidup*
>garam kasar*
>asam keping
>serbuk perisa
Cara-cara
1.Bahan-bahan * ditumbuk lumat (awas kena mata, nk selamat pakai spec)
2.Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dalam periuk. Tambah sedikit air dan masukkan asam keping.
3.Didihkan sebentar
4.Kemudian, masukkan santan pekat. Leh tambah air sedikit.Biar kuah mendidih.
5.Perlahankan api dan pecahkan telur perlahan-lahan ke dalam kuah. Jangan dikacau
6.Biar hingga telur keras dan boleh tambah perisa.
Siap
Masak lemak telur itik ni aku hidangkan bersama sambal bacang dan ulam daun selom. Goreng plak ikan kembung rebus. Kebetulan ada telur itik masin. So bedal jer lah.... JEMPUT MAKAN SUME !
Jumaat, 9 Januari 2009
Cucur Udang
Bahan-bahan
>Tepung gandum
>udang secukupnya
>taugeh-dibuang ekor
>kucai-dipotong pendek
>soda bicarbonat (kalo suka, ini untuk mengembungkan kuih tu)
>garam
>barang merah-dicincang -ini aku memandai jer tambah
>air secukupnya
*Semua bahan-bahan di atas, kecuali udang, dicampur sebati (seperti buah cucur tu)
Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam kuali. Rendam senduk bulat dalam minyak panas tu.
2.Bila minyak dh panas, keluarkan senduk bulat dan masukkan adunan tepung. Letak udang kat atas tepung. Tekan sedikit udang tu agar melekat kuat dengan tepung dan tidak tertanggal semasa menggoreng nanti.(aku sorokkan udang dalam tepung, sbb nanti anak2 suka kopek kuarkan udang)
3.Goreng hingga garing, dan bolehlah diangkat
Resepi kuah kacang, leh klik sini yer
Tapi ada juga orang suka cicah cucur udang ni dengan sos cili. So suka ati ler nk cicah dengan apa.
Ni version bulat-bulat, sebelum kena potong.
Bendi Goreng Telur
Bahan-bahan
>bendi secukupnya-dibersihkan dan dipotong
>bawang merah-dihiris
>bawang putih-dihiris
>cili merah-dihiris
>udang sayur
>telur
>garam
>perasa
Cara-cara
1.Tumis bawang merah, dan bawang putih sampai naik bau
2. Masukkan udang dan kacang bendi. Goreng hingga sayur layu
3.Pecahkan telur dan kacau lagi.
4.Masukkan garam, perasa, kacau dan bolehlah diangkat.
Ikan Grill
Bahan-bahan
>2 ekor ikan kembung-bersihkan, lumur dengan garam
>tomato
>bwang merah
>cili merah
>cili padi
>belacan
>garam
>sedikit air (kalau nk air asam lebih)
>jus limau nipis
Cara-cara
1.Ikan tadi di grill atau kalo nk sedap lagi, boleh bakar hingga masak dan ketepikan.
2.Bawang merah, tomato cili merah dan cili padi dihiris halus
3.Kemudian, gaul bersama garam, belacan jus limau nipis. (aku tengeh jer sume bahan-bahan ni dalam lesung batu, so tangan pun tak berbau belacan, ha,ha,ha )
4.Kemudian, siram atas ikan....dh siap, leh makan.
Khamis, 8 Januari 2009
Hotdog Sweet and Sour
Thanks Farah sbb share respi tu. Tapi akak alter sikit (ikut tekak ahli kariah umah ni). Memang sedap, lain kali boleh buat lagi.
Bahan-bahan
>4 batang hotdog-dipotong pendek
>cendawan butang
>karot
>kacang pis
>batang leek
>bawang merah-dihiris
>bawang putih-diketuk
>sos tomato
>sedikit sos cili
>sedikit sos tiram
>daun sup, daun bawang-ditabur
>telur
Cara-cara
1.Tumis bawang merah dan bawang putih sampai naik bau.
2.Masukkan semua jenis sos tadi, bersama sayur-sayuran dan hotdog.
3.Letak sedikit garam (jangan banyak sbb sos dh masin)
4.boleh letak air untuk mengempukkan sayur-sayuran tadi (kalo suka)
5.biar kering sedikit dan angkat.
6.Buat telur dadar-pukul telur dan panaskan kuali. Tebarkan telur ke seluruh kuali agar mendapat lapisan yang nipis dan besar.
7.Biar hingga masak,
8.padamkan api dan letak hotdog yang dimasak tadi ditengah-tengah. Balut kemas
9.Ambil pinggan dan tangkupkan diatas telur tadi.
10.Dengan berhati-hati, terbalikan kuali dan sedia untuk dihidangkan.
Karipap
Dh lama aku tak buat karipap, so kalau buat tu kena banyak sikit, sbb anak bujang aku tu memang hantu karipap. Dia sorang jer boleh bedal sampai 5,6 ketul. Belum si kakaknya lagi. Dan bapaknya lagi. Paling sikit pun kena buat dalam 20 biji. Baru cukup.
Oleh kerana terpaksa buat banyak, rupa bentuk karipap ni pun tak brapa lawa. Setakat leh masuk perut cukuplah. Syukur sbb hubby aku tak banyak songeh. Janji leh makan sudah. Yang penting dia tak payah keluar ke kedai setiap petang untuk beli kuih. Jimat duit laling aku..ha,ha,ha.....
Respi karipap ni, cari jerlah dalam kichen kabinet aku tuh..gerenti ada, dh selalu buat.
Nasi Ayam
Resepi kali ni ambik dr myresipi, Nasi Ayam Mudah dr 'city'. Copy respi tu kat sini yer
Bahan-bahan
-1 Ekor ayam-belah 4, bersih n tos
bahan utk perap ayam
-4 sudu besar sos cili
-3 sudu besar kicap manis
-2 ulas garlic-tumbuk halus
-garam n gula-perasakan-elok manis skit
bahan utk sup
-2 ulas bwg putih, ketuk
-1 btg serai-ketuk
-1 inci halia-ketuk
-1 sup bunjut
Bahan utk cili
- 3 bijik tomato masak
-3 ulas bwg putih
-3 biji cili merah
-4 biji cili api-nk pedas ltk lebih
-cuka makan skit-agak-agak blh blend bhn utk cili
-garam n gula, aji-sesuaikan
Cara-cara
1.Lepas bersih ayam, rebus ayam dalam air yg byk(sebab air ni nanti blh bt sup, dan masak nasi. masuk bwg putih, serai yang diketuk, masuk skit garam.
2.rebus ayam - agak dah masak terus angkat. Ambik air rebusan lebih tadi anggaran 4 cawan untuk masak nasi.yang lebih biar dalam periuk, tambah serai dan sup bunjut. perasakan-nah! sup dah siap(biar mereneh sekejap)
3.utk nasi plak.. basuh beras, masuk dalam rice cooker, masuk air rebusan ayam, halia skit, serbuk kunyit( skiiit je..) tumis (dlm kuali) dengan marjerin 1 ulas bwg putih n bwg merah (mayang halus) masuk sekali. on je rice cooker, nasi pun dh siap
4.perap ayam yang direbus tadi ngan kicap manis, sos cili, bawang putih, -perasakan ngan garam dan gula-tp biar manis skit-baru best..perap je dalam 1/2 jam.
5.utk cili plak- blend suma bahan utk cili tadi-perasakan ngan garam n gula, cili pun dah siap..
dah agak 1/2 jam.
6.goreng ayam, angkat, ketuk skit dan potong kecil-kecil
7.utk sos kicap plak-ambik bahan perapan ayam tadi, tapis n tambah kicap jika perlu. perasakan.
Hidang nasi ayam bersama timun, salad dan tomato. Senang jer kan!
Rabu, 7 Januari 2009
Roti Pita
Bahan-bahan (Roti Pita)
Bihun Goreng Kampung
Bahan-bahan
>bihun-direndam sampai lembut dan toskan
>bwang merah-ditumbuk halus
>bwang putih-ditumbuk halus
>cili kering kisar
>ikan bilis _ditumbuk kasar
>daging-dihiris nipis
>udang putih (yg kecik2, ada panggil udang sayur)
>sayur taugeh
>sayur sawi-dipotong dan cuci bersih
>sedikit cuka
>garam, perisa
Cara-cara
1.Panaskan kuali.Tumis bawang putih dan bawang merah sampai naik bau.
2.Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga cili masak.
3.Bila cili dh masak/terbit minyak, masukkan daging, ikan bilis tumbuk dan udang. Kacau lagi.
4.Masa ni bolehlah dimasukkan batang sawi untuk lebih masak.
5.Letak garam dan perasa. Renjiskan sedikit cuka makan
6.Masukkan bihun yang telah ditos dan gaul rata.
7.Masukkan sayur sawi, kacau lagi. Sebelum diangkat,masukkan taugeh.
Siap..senang jer.
Selasa, 6 Januari 2009
Waffle Maker
Sweet Corn
Donut @ Big Apple
Donut ni coklat dia cair, melekit-lekit, tak mcm dunkin donut. Tapi ada kengkawan aku yang cakap "Big Apple" ni donut terbaik. Yer ker?