Popia Pisang
Selamat Petang.
Kali ni buat popia pisang. Dah lama tak buat pun. Sesekali makan pisang, boleh kan Artkins. hehehe...
Kebetulan adik si Jebat plak datang. So dapat la merasa.... ermm...budak tu mmg takde perasaan. Sume leh bedal...hentam sajalah labu !!! tambah plak bila dh lapar, sume benda licin... alahai Eddie !!!
Kali ni aku guna pisang berangan. Sedap laaa...dh masak ranum.
Sumber: Cendanakasih
Bahan-bahan ( 4 biji popia )
* 2 biji pisang berangan -dibelah 2 dan dikerat 2 (jadi 4 bahagian)
* kelapa parut secukupnya (digaul sedikit dengan garam)
* gula perang
* kepingan badam (sukati nk letak ke idak) kacang tanah, gajus pun boleh... tp kali ni x letak
* 4 keping kulit popia (saiz besar)
* sedikit kuning telur-dipukul
* minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara
1. Ambil sekeping kulit popia
2. letakkan pisang tadi (2 kerat)
3. letakkan juga gula perang, kelapa parut dan kepingan badam.
4. gulung seperti biasa
5. Dihujung kulit popia, sapukan telur untuk melekatkan kulit popia itu.
6. Goreng dengan api yang perlahan hingga kekuningan
7. Siap untuk dihidangkan....
Kata orang, sedap jugak makan ngan eskrem. Entah laa...aku tak pernah cuba lagi.


Ulasan
Ana-kalo takde kelapa parut, letak kelapa kering pun bleh, mcm haku buat tu... (biasalah kan, kelapa parut kat kawasan rumah aku ni cepat sold out)
Kak Anim- sedap lah kak, rasa manis2 pisang, lemak2...rangup.. fuh..tak dapat dibayangkan...hehehe
Chempaka- takleh lawan chef popular tu.. :D
Diana- yer, kena cuba bila anak dh suruh...hehehe...