Kuih Bom Labu
Salam...untuk minum petang hari ini, aku buatkan kuih bom untuk keluarga. Selalunya aku gunakan ubi keledek, tp kali ni guna labu plak. Mencuba sesuatu yang baru..
Resipi sendiri...kuih bom ni tak meletup bila digoreng, sbbnya bukan diperbuat daripada tepung pulut
Bahan-bahan
* 1/2 kg labu
* 3/4 cawan tepung gandum
* 1/4 cawan tepung ubi
* Sedikit garam
* Inti kelapa secukupnya
* bijan secukupnya
Cara-cara
1. Bersihkan labu, buang kulitnya dan kukus hingga empuk
2. Lenyek sampai halus
3. Biarkan sejuk sebentar, kemudian masukkan tepung gandum dan tpung ubi.
4. Uli hingga rata (boleh adjust tepung kalo terlembik)
5. Ambil sedikit, leperkan dan letak inti kelapa. Tutup kemas dan bulatkan.
6. Golek atas bijan. Kepal2 sedikit agar bijan melekat pada kuih
7. Goreng hingga keemasan.
Macam biasa, inti kelapanya letak durian. Lagi sedap lah !!!
Jom minum petang !!!


Ulasan
http://denuanza.blogspot.com/
Uih.. Cam sedap jer kuih ni.. Alamak.. Air liur den nak meleleh dah ni...
lama dah mas tak makan kuih bom..