Jumaat, 22 April 2011

Roti John

Salam Jumaat yang penuh barakah !!!

Pagi ni buat Roti John sebagai breakfast. Dah lama pun tak buat roti john ni. Asyik beli jer kat pasarmalam. Sesekali buat, letak inti lebih...pergh...best !!!!


Kali ni buat inti daging plak. Inti daging tu mmg dah buat banyak2 dan simpan dalam esbox. Bila nk makan, keluarkan dan defrost jer..pastu boleh digunakan untuk buat pie, inti puff pastry, atau inti pizza.

Sejarahnya roti john ni, ada seorang lelaki berbangsa Inggeris yang memang suka makan roti telur. Setiap hari bila ke kedai dia akan minta menu yg sama. Lama kelamaan, roti tu diberi sempena nama lelaki Inggeris tersebut, John. (entah ler...aku tgk kat tv ler....) Lama kelamaan, roti John dipelbagaikan dengan meletakkan inti daging, sardin, ayam, mayonis dan black paper. Nk lebih sedap lagi, letak cheese.

Nk buat roti john...sesenang buat roti telur la jugak. Mula2 roti sosej dibelah 2, kemudian pukul telur. Masukkan inti kedalam bancuhan telur dan dadar telur macam biasa. Bila hampir masak, tangkupkan roti yang dibelah dua tadi. Biar sekejap dan angkat. Boleh pancut mayonis, sos cili dan sos lada hitam. Kalau suka boleh letak sayur salad, timun dan tomato. Siap !!!


Roti John aku ni takde sayur...korang pun faham kan sebab apa !!!!



oklah..nk pegi meronda jap...hehehe

4 corat coret:

azian berkata...

dah lama tak buat roti john...teringin la pulak...

izahdaut berkata...

akakkk..ngapa shout akak band saya ..hahaha
lama aa tak amkan roti johnn..nak sikittt

Nieza berkata...

roti john buat sendiri lagi sedap boleh bubuh inti tu byk2...hehe

Rozuan Ismail berkata...

HAPPY BIRTHDAY!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...