Sabtu, 9 April 2011

Ayam Masak Hijau

Salam.... ingatkan dapatlah rilex sikit ari ni (bangun lambat ker, breakfast kat luar ke) tp...hampeh ja... aku pening kepala dan selsema la plak. Bangun awal la jugak !! ermmm....

Awal bangun, so awal ler masak. Hari ni masak ayam plak. Dah lama nk rasa masakan Thai ni. Pernah nampak kat beberapa rancangan masakan di tv. Dan 2 minggu lepas, beli ler perencah ni kat Cosway (harga dalam lima ringgit lebih kot...tak sure, aku pakai ambik jer sbb nk cukupkan koata target bulan tu)

Bila dh beli perencah, mencari la plak terung berembang/pipit tu.. alahai, time aku nak plak yang takde jual. Suruh Jebat cari lagi ler hampeh, takde sepanjang zaman. Last2 semalam time pegi pejabat pos, aku masuk ler Giant tu skali, cari terung pipit tu...huhh..jumpa gak.

Bila dh masak, aku pun rasalah... ermm... alahai...rasa macam kurma la plak? betul ke?? ke lidah aku yang salah rasa??

Inilah perencah green curry yang aku gunakan.Sebab nampak kat gambar tu letak terung pipit, tu yang aku mencari sampai dapat terung pipit tu... nk gantikan dengan mende lain, takut lain plak rasanya nanti.

First time cuba, aku takut ler nk agak2 segala jenis barang, sampai ayam tu pun aku timbang. Banyak tu jer yang dapat, 400gm ayam.


Adakah aku akan memasak lauk ni lagi?? ermm...tunggu jer lah..tgk feed back dari my Jebat...kalau kena ngan tekak dia !!!

3 corat coret:

kak ina kl (2) berkata...

tak pernah makan terung pipit..masakan stail cam ni pun tak pernah rasa.


wah lebat sungguh bisnes kamu sehingga dapat beli toys baru..lepas ni ashik menembak ajerlah kerjanya ek

Cendana Kasih berkata...

kak, ini masakan thai..saya pun baru first time cuba..macam kurma pun ada, tapi pedas.

Ala..bisnes kecik2 jer, tp saya simpan jer duit tu..tak pernah guna pun, ni dh teringin sangat nk senapang gajah ni, so keluar ler duit, beli....

Zamri berkata...

Dari wikipedia.. just sharing for extra info

Green curry paste is made by pounding in a mortar green chillies, shallots, garlic, galangal, kaffir lime peel, roasted coriander and cumin seeds, white peppercorns, shrimp paste and salt. The paste is briefly fried in split coconut cream, then coconut milk, meat or fish, and vegetables added along with a pinch of palm sugar. Finally, kaffir lime leaves, phrik chi fa ("sky-pointing chilies", large mild chilies) and Thai basil are added just at the end of cooking for fragrance. When the curry is made with fish or seafood, krachai (wild ginger, Chinese keys) is added.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...