Sabtu, 19 Februari 2011

Tau Fu Far

Selamat Petang semua. Hari ni buat dessert kegemaran my Jebat. Apa lagi kalo bukan mende putih lembik ni. Tiap kali ke pasar malam asyik membeli ni jer..pastu berebut makan ngan anak2. Cian plak. Hari ni buat sendiri. Makan ler korang sampai lebam !!

Macam biasa, buat gula merah ler..baru nampak berseri sikit. Kalo gula biru,gula hijau pun mesti meriah kan...hehehe....
Macam biasa, respi yang sama. Takde respi lain dah... respi ni dari cikgu Kemas Cheras. Takde cilok dari mana2 blog yer... tolong sikit !!!! (bukan apa, hari tu ada sekor bahalul tu mengaku tu respi dia, padahal tu respi mak aku..apa kita ni share mak ke?? )

Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
-300 gm kacang soya -rendam semalaman
-12 gelas air (ini untuk kisar dengan kacang soya tadi untuk dapatkan 12 gelas air soya) * 1 gelas air soya bersamaan 200ml
-1 sudu (sudu kecil kentucky) Tau Fu far Curding (istilah lain kat kedai bakery ialah GDL iaitu Glukono Delta Lactone)* benda ni takleh letak banyak, nanti pahit
-2 sudu besar potato stratch (tp kalau takde tepung jagung pun boleh)
-1/2 gelas air suam

Cara-cara
-Kisar kacang soya bersama 250 ml air (12 gelas air ) Tapis 2 kali untuk dapat hasil yang halus dan licin
-Sukat perahan air kacang soya sehingga menjadi 12 gelas
-Air soya dijerang atas api sederhana hingga mendidih
-Sementara itu, larutkan 2 sudu besar potato stratch bersama 1 sudu kecil tau Hu Far Curding di dalam 1/2 gelas air suam
-Sediakan bekas kedap udara(tupperware)
-Tuang larutan potato stratch tadi ke dalam tupperware
kemudian, ambil air kacang soya dan tuang secara meninggi (ala teh tarik). Tak perlu dikacau lagi
-Cepat2 tutup tupperware dan jangan buka. Biar hingga beku/sejuk
-Hidangkan bersama gula merah atau gula putih. SELAMAT MENCUBA


Makan ler korang. Aku tak leh makan sbb ni mende sejuk. Ada gula plak tu... sori....aku cuma minum air soya jer..tu pun tanpa gula...





*** alhamdulillah...penyakit asma aku semakin berkurangan. Entah apa ubat yang aku makan, tak dapat dikenalpasti. Sejak sebulan lepas mmg makan macam2 jenis ubat cina, ubat herba dll. Mula2 tu minum ubat rebus yang dibeli dr kedai cina. Fuh..rasanya...masyallah...

Paling takut ialah menggunakan sejenis rokok yang mengandungi ubat2 (ubat apa aku tak sure) ni cadangan dari jiran aku gak. Katanya anak kawannya yang ada asma totally hilang asmanya bila cuba rokok ni.. so aku pun cubalah... dan setelah seminggu, batuk berkahak kuning disertai dengan selsema. Kata jiran aku, itu tandanya badan kita keluarkan penyakit asma tu. Fuh... kini dh takde batuk...takde selsema. Aku dh boleh tidur/duduk dalam bilik yang berhawa dingin. Dah boleh berlari2 anak, bersenam dan lain2. Naik tangga pun dh tak mencungap.

Syukur, sekarang ni dah tak menggunakan inhaler. Cuma sebelum tidur jer aku akan guna inhaler sekali, atas nasihat doktor (agar tak dapat asma dalam tidur)

Ditambah plak dengan Diet Artkins yang aku amalkan ni, badan dh bertambah ringan. Seluar jeans lama dah boleh pakai. Baju kebaya lama senang jer disarung. Hehehe...jimat duit aku. 
 
Kesimpulannya: Jangan takut mencuba pelbagai cara yang dicadangkan, asalkan untuk kebaikan.

5 corat coret:

Mas berkata...

sedappnya dadih..mas panggil tau fu far dadih..ehh..boleh kan...
mas selalu beli kat pasar tani...tak reti lak nak buat...sebenarnya tak berani buat..cerewet tak kak membuatnya..
cantik jer dadih tu menjadi...

xazryx berkata...

slurrpp .meleleh plak air liur aku .ari ni ade pasar mlm .hehe .

HomeKreation berkata...

Salam Noorma. Fevret Along ni.... kat Swk takda lak benda ni, nak buat malas lak nak kuarkan cik soyabenamaker dlm setor. Tumpang tengok, leleh air liur jer lah.
Isyk2... manusia ni macam2 kan. Yg terang2 cilok respi orang ngaku dia punya pun ada, lebih teruk gambo kita yg dah cop tu pun ada gak yg ngaku... Along pun dh terkena, dah lah tak terima-kasih, minta izin pun tak. Ada yg sejenis lagi, pomen sedikit sebanyak pas tu ngaku dia punya respi... tapi tuhan tau kan. Biar lah Noorma, kita sabor je lah, yg penting kita ikhlas kongsi. Maceh kasi respi TFF ni, kalau ada rezki boleh ler Along cuba nanti.

asmar berkata...

Salam.
Mengiurkan sungguh Tau Fu Fah ni. Tak pernah buat tapi teringin sangat suatu hari nanti nak buat. Asyik beli je. Tq sebab sudi kongsi resepi

intan morsalin berkata...

asmkm..tgk TFF ni mmg tliur btul..pastu ayah sya plak mmg ska mkn TFF ni..tringin gak nak try wat utk dia...tgk resepi kat blog u cam sng jer nak wat kan..hopefully driku akn rjin try wat TFF ni...tq sbb share resepi yek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...