Rabu, 2 Februari 2011

Masak Lemak Daging Salai Bacang Muda

Salam..lambat sikit update menu lunch hari ni, coz tertidur...ada plak tragedi berlaku...tu yg lambat tu...

Ok..lauk hari ni, peberet bang Jebat, masak lemak daging salai. Rencahkan plak dengan buah bacang muda. Ni resipi dari orang nogori sembilan laa.. Fulamak..terangkat... (dia laa...aku just makan daging jer..)


Kalo masak lemak style negeri sembilan ni, takde bawang, takde serai. Cuma cili padi ngan kunyit hidup jer. Macam biasalah kan, bahan asas untuk masak lemak tentulah santan. 3 barang tu jer...garam dan perasa jangan lupa yer...
Buah bacang tu, buang kulit dulu. Dan  bila kuah dh elok sedap, last sekali barulah dimasukkan buah bacang muda yang dipotong kiub. Jangan masak lama sangat, sbb buah ni cepat lembek/hancur.
Kalau dah ada masak lemak ni, kena ngan ikan kering dan sambal belacan pun dh cukup kan!!! 

Lauk pauk hari ini. Selain masak lemak daging salai tu, ada gak sayur togeh + kucai, dan sambal goreng tempe. Ada sikit lebihan sambal sardin pagi tadi, diorang makan ler... malas dah aku nk masak sambal/ buat sambal belacan. Belasah ler korang. Yang kat ujung skali tu, hidangan untuk aku, tomyam ayam, hehehe...aku kan protein diet, so takde nasi-nasik.


Dan...layanlah gambo cikenik yang nakal ni. Aku humban jer dalam baby court tu. Sibuk jer dia nk ke sana-sini. Skang ni dh pandai memanjat. Ari tuh mujur tak tertonggeng ke bawah. Dan campak segala lori, bas, kereta, teddy bear utk dia main, takde layannya....

Disebabkan takmo bagi dia mati kutu dok dalam baby court tu, aku campakkan dia saleri dan karot bagi dia main. Haaa....diam skit...dia dok membelek ler sayu2 tu, sesekali masuk mulut dan gigit. Rasa sedap lagi...gigit lagi...hahaha....jadi Wonderpet la ko dik !!

Main elok2 yer...jangan kacau mama nk masak !!! Ini salah satu cara nk didik anak makan sayur. Bagi dia main ngan sayur dulu. Tapi portion nya jangan kecik2, nanti tercekik. 

4 corat coret:

Mas berkata...

perhh..daging lomak salai tu...i like....
akak nak cedok seperiuk boleh...malas bebenar nak masak ari ni....

nur easy berkata...

rajin adik tolong kat dapur ya..;)

Nieza berkata...

sungguh menyelerakan menu akak tu...maunya bertambah nasi kalau pekena masak lomak tu....sedapnya. budak tecik tu comei la...cian dia mak dia kurung lak bg mkn sayur jer...hehe

Naz berkata...

Salam Noorma..
Uihhhhh..lauk pauk kegemaranku tu..
Bahaya ni..Kang makan bertambah2 tak sedar diri..
Ooooo patutlah dah turun 2 kg..Protein diet rupanya..Tp jgn lama2 tau protein diet tu..Not good for your kidney..(chewah..bagi kuliah laks)

Lenkali, time masak, nak kena kurung baby kite cam tu jugak lah..Dudukkan dia dlm baby court then bg sayur yer..Biar dia projek kat situ..Senang sikit umi nak masak.. :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...