Jumaat, 25 Februari 2011

Sambal Tauhu Udang Kering

Salam.. hari ni tak tau nk masak apa. Takde mood, tak lalu makan, sume ada, ditambah plak dengan badan yang baru baik demam (aku yang mulakan demam kat rumah ni, kemudian diambil alih oleh Irfan, Jebat, Along dan baby Rayyan...dan akhir sekali aku yang menutup sesi demam rumah ni...huhuhu...kiranya 2 kali demam ler...)


Bahan-bahan
• 3 biji tauhu- digoreng dahulu
• 2 ulas bawang merah*
• 1 ulas bawang putih*
• Sedikit belacan* (bahan-bahan ini ditumbuk halus)
• Air asam jawa
• ¼ cawan udang kering –digoreng dahulu
• Garam dan perisa

Cara-cara
1.Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk bersama cili kisar. Tumis hingga cili masak dan pecah minyak
2.Masukkan air asam jawa. Kacau dan masukkan udang kering
3.Tambah garam dan perisa.
4.Akhir sekali masukkan tauhu yang digoreng. Gaul-gaulkan dengan sambal agar rata.
5. Siap dan sedia dihidangkan


3 biji tauhu ni dibeli kat Pasaraya Khas. Tengok tauhunya lembut, apa lagi, beli ler 3 bijik, sebijik rm40sen. Selalunya tauhu tu keras. Kali ni plak lembut...tp sure bukan tauhu yang dibuat sup tu... Aku tengok ada pelanggan cina sorang tu ambik sampai 20 bijik...huh.. wat pe banyak2 yer??

Makan ngan nasi panas pun dh sedap. Teringat zaman kat kampus dulu, inilah lauk yang selalu menjadi pilihan aku. Ambik sambal tauhu, ambik sayur baru rm2.00 ...hehehe...itu dulu laaa.... time belum jumpa Jebat, duit poket kena jimat, sbb takde yang sudi nk dekat... tp bila dh terpikat,  poket ringan dah jadi  berat, boleh belanja rakan dan sahabat, hari2 makan berat...sampai nk jalan pun dah tak larat... hahaha....melalut plak aku !!!!

3 corat coret:

Watie Rose berkata...

makaihh...senangnya buat sambal tauhu nih wajib cuba nanti....

Cendana Kasih berkata...

weiii...kome perli ke?? wakahkahkah....

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Nampak sedap, betul kata Watie Rose, wajib cuba

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...