Sabtu, 19 Februari 2011

Keli Salai

Salam Sabtu semua. Hari ni projek main ngan bara api. Mula2 tu nk panggang ikan tilapia, tp pilih punya pilih tak berkenan di hati (selamat ikan tu...) Cari plak ikan lampan..takde plak yang besar... so last2 sauk jer lah keli tu. Tak banyak pun, dalam 10 ekor jer...jadi kucing jap hari ni...hehehe

Dah siap bakar. Jebat request cicah ngan air asam. Pergh.... tak sedar 3 ekor dh masuk perut...


Hari ni tak rajin nk goreng. Bakar pun boleh gak ler buat sambal. Lagi wangi... (kes malas, cakap jer lah...) Ada orang slalu cakap, bila goreng ikan keli ni kenapa selalu meletops. Haaa....ini rahsianya. Kalau korang beli ikan keli kat pasar, mmg ler meletop. Sebabnya ikan keli kat pasar tu diberi makan perut ayam dan dedak. Sebab tu harganya murah sikit, dalam rm4.00 ke rm6.00 (entah ler...) tp kalo korang guna keli organik, gerenti tak meletop punyer ler... sebabnyer kandungan lemak dan air dalam badan keli organik ni sedikit. Isi keli organik juga pejal. Keli organik ni makan palet semata2. Takde bau, tak hanyir. Tak percaya, meh la kolam aku!! boleh cium secara live keli aku ni.... (bukan cakap besar, tp nk buktikan aku tak tipu korang!!! ) tapi kalo sengat, sendiri mau ingat laaa.... kahkahkah.... tak caya? tanya Keli Oh Keli, si adik pengusaha keli yang glamour kat utara nun...


Lepas bakar keli, kita bakar daging plak. Buat nasi kerabu gerenti best ni....huhuhh....takde lah...makan gitu jer... jadi tarzan plak...kahkahkah.... (tarzan tak makan nasi dengan sambal belacan yer....hehehe)


Keli organik ni mmg la mahal sikit, dalam rm7.00 sekilogram (harga kat KL laaa....) tp aku takdelah jual semahal itu. My Jebat jual rm5.00 jerk. (skrg stok dh tak banyak, malas nk besarkan biz keli ni, tumpu pada tilapia plak....gamaknyer sbb tu kot masa request tilapia tadi, jebat kata takde sesuai, sayang nk ambik ikan ler tu.....hampeh)

Tapi semalam masa pegi Giant, nampak ler keli hidup, dia jual rm9.90 sekilo. Mak aiii...lagi ler mahal... bukan organik pun...keli hidup jer...nampak benar makan perut ayam sbb nampak sisa yang dikeluarkan oleh keli tu...cissss.....

4 corat coret:

izahdaut berkata...

tu diaaa tokey keli ...... tunjuk keli organik lagi..jeless la kak..kalau dekat dah saya belit5 kilo keli kt akak..geli lak bila akak cakap keli tak organik bagai ni..hahaha

Mas berkata...

akakkk....ni peminat no 1 keli datang..
terliurnya tengok keli salai tu..
semalam pun mas salai keli 2 ekor dan cicah ngan air asam..perhhh..sedappkan kak...
sangat suka la ngan itu ikan keli...
akak memang jual ikan keli yer....
nnti2 boleh cari akak...he..he..

Nieza berkata...

perghhh tak thn nengok keli ni...memang my fav ni....sedapnya!..mai pos 10 ekor kat sini kak..ekekeke btw tart nenas tu pun nampak sedap...akak dh sihat ke? semoga cepat baik yer...:)

nur easy berkata...

keli segar dr kolam.. tgk rupa pun dah tau ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...