Ayam Kicap Lada Hitam
Huuuu...i love this recipe..sebabnyer..senang, sedap dan cepat. Sapa yang malas, yang bujang tu elok ler praktikkan resipi ni. Tak banyak bahan, tak payah nk menumbuk, menumis... semua harung sekali jer...senang kan.
Sebenarnya hari ni bukanlah mood malas, tp tercari2 gak resepi yang mudah dah sedap. Anak3 mmg suka makan ayam, diorang gak suka kicap. So mmg dh plan nk masak ayam kicap...tp malas ler plak nak menggoreng ayam.
Mula2 nampak resipi ni kat rumah Mas, lepas tu Ana...uhhh..ramai lagi laa.... tgk gak gambar2 nya..mcam hitam melegam...tp menarik... Resipi ni amik/copy dr rumah Mas. TQ semua !
Bahan-bahan
- 400-500g ayam - potong kecil2
- 2 inci halia muda - hiris halus
- 3 ulas bawang putih - parut
- 2 sudu besar kicap pekat manis
- 1 sudu besar sos tiram
- 2sk maggi seasoning
- 1/2 sk lada hitam
- cili padi ketuk *optional jika ingin pedas
- 1 batang serai - titik *optional
- 1/4 cawan air
- garam jika perlu
Cara-cara
- Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
- Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan.
- Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering.Angkat dan hidangkan.
Ni aksi dalam kuali. Sebelum diangkat, sempat gak campakkan cili merah dan bawang besar holand. Kasi up sikit...
Taraaa...inilah hasilnya...sedap tau. Rugi kalo korang tak cuba.Sesuai utk diet aku, kurang minyak, kurang garam, kurang kalori (eh, macam slogan Kenny Roges la plak)


Ulasan
Ko dok Jepun, mmg le putih, masak apa pun tak jadi itam..kami yang dok Msia ni, hari2 kena panas matahari..sbb tu ler itam...letak kicap sikit pun dh melegam...hahaha....soriiiiii....
noorma, scanner tu rm188 jer ada gift 24 tin air lagik. berbaloi2 kan...
wakaka...mesti kicap kat jepun kurang sikit hitamnya....
betul tu kak norma...sedappkan kak...anak2 mas suka..mas pun suka gak...wakaka...