Khamis, 30 Disember 2010

Kerepek Arror Head/Ngaku

Salam semua. Baru jer sampai dr Melaka pukul 3 tadi. Ingat nk rehat, tp mata takleh lelap. Sambil2 jalan ke rumah kengkawan, aku goreng la Ngaku (arror head ni).. mmg best kalo buat kerepek. Masa tengah goreng tu, tgh singgah rumah Izah Muffin Lover, tengok mini muffin dia yg mengancam tu...tetiba baru teringat kerepek dalam kuali. Sekali tengok..alamak...mcm kulit Jebat aku dah...sib baik boleh diselamatkan lagi !!! alahai Izan, penangan muffin mu mmg hebat. Memang harus ku buat !!!

Ni la rupanya kerepek ngaku yang baru digoreng. Beli buah ngaku ni kat Pasaraya Bintang, Klebang nun. Murah plak, sekilo rm 4.50. Aku amik ler sikit. Balik tu terus goreng.

Bila dh selesai goreng kerepek, goreng plak cekodok pisang ni. Pisang tengah banyak kat rumah ni. Tu la cadang nk buat muffin pisang cik Izah tu.. tergoda sungguh aku, sampai garing kerepek ngaku aku tu.

Aksi Rayyan yang tido dalam kete. Penat main, tido ler.. sian kat abang Irfan, adik punya pasal kena duduk/tido kat bawah. Takpe..nanti papa beli lori Tesco yer !! kita boleh bentang toto kat dalam tu..heheh...

******************

Untuk adik2 yang tak tau rupa bentuk buah Arrorhead/ngaku, kat sini aku ada tepek gambarnya (ambik dr cik Google jer...) aku punya udah selesai buat kerepek..lupa plak nk snap gambar masa mula2...

Inilah rupanya si NGAKU (arrorhead) tu... pernah tengok ker? kat pasaraya ada..

Untuk buat krepek, kena kupas kulitnya dulu yer..nanti jadi mcm gambo kat atas tu... pastu hiris halus2 macam kuat kerepek pisang tu ler..goreng macam biasa...letak garam sikit...

5 corat coret:

izahdaut berkata...

haahaaa...lawak la kak noorma neh/.eh kak..buah ngaku tu apa..tak pernah dengar neh..malu aiii...

ha kak..try buat muffin tu..sedap tau...bagi garing sikit kt atas tu manyak siok ma..yg penting pisang masak ranum baru mapin akan moist gitu... terliur lak tengok kerepek..

HaSue berkata...

izah,buah ngaku tu sengkuang cina kan kak noorma kan?hehe..nympuk lak
ada gak kat dapo tu..aritu beli rm5.50 sekilo...
comelnya baby rayyan..abg irfan kecik2 dh pandai berkorbn demi adik.hehe...

Dini's Mum berkata...

Memang sedap..kawan chinese ajar goreng..simple je..lebih sedap daripada kerepek ubi. Tiap tahun mesti tunggu time chinese new year nak beli sbb waktu lain tak ada ngaku ni..

zarina berkata...

tanda2 nak dekat raya cina..tiap2 tahun mesti aku beli..dulu2 beli kat tesco..kat kuale ni mana pulak la nak beli..rasanya kat the store takde..cari kat pasar la nampaknya

cikmanggis berkata...

Cm suka kerepek nhaku ni tapi malasnya nak menggorengnya..pasti hangus :)....comelnya rayyan tido cam sedang berfikir hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...