Keli Salai Lomak Cili Padi
Salam semua. Dh lunch? Kami belum lagi, tunggu Jebat balik jap. Hari ni masak lauk paberet Jebat, apa lagi kalo bukan masak lemak cili padi. Kali ni guna ikan keli salai plak.. rencahkan dengan jantung pisang.
Bahan-bahan
* 3 ekor ikan keli-dibersihkan
* Cili padi * (terpulang banyak mana nk...)
* Kunyit hidup *
* Santan - dr setengah biji kelapa
* Jantung pisang -direbus dulu
* Sebiji limau nipis
* Garam dan perasa
Cara-cara
1. Ikan keli disapukan kunyit dan garam kemudian disalai hingga kering..(kalau malas nk salai..bakar dalam oven pun boleh)
2. Bahan-bahan bertanda * ditumbuk halus. Kemudian,masukkan ke dalam periuk
3. Masukkan santan. dan jantung pisang. Masak dengan api perlahan.
4. Masukkan garam dan serbuk perasa.
5. Akhir sekali...sebelum diangkat, perah air asam limau ke dalam kuah. Kemudian, siramlah kuah tadi atas ikan keli salai. SIAP
* Kuah tidak perlu terlalu cair,,sikit jer..untuk siram atas ikan. Tp pada sesiapa yang suka berkuah, boleh masukkan ikan ke dalam kuah, macam buat masak lemak biasa.
Ok... slamat menjamu mata!!


Ulasan
Makan ikan koli ari ni yo??? Masak lomak cili api lak tu..Sedap2.. Ikan keli ni kalau goreng pun sodapppp kan.. Buek lak sambal kicap..uihhhh...
Naz- ni masak lomak caro nogori..mmg best..
Mas- bakar/salai dalam oven pun bleh..tp takyah la garing sangat..nanti keras plak..elok2 masak ler... api kecik..so air dia keluar habis.. tu namanya salai... tp kat KL ni, salai dalam oven jer laaa...mana nk cari tempurung kelapa, sabut, dll... kang berasap satu rumah, jiran sebelah repot bomba plak :) hehehe
wah sedap ni saya pun suka msk mcm ni...ikan keli tu lak memang fav....masa kat kg dulu mak saya selalu bakar kat luar umah guna sabut tempurung tu lagi ler sedap!..adehh terliur nk kena pi cari keli la...:)
Kak Azian- hohoho...saya baru balik Melaka, hari ni makan masak lomak cili padi rebung dengan perut..waduh kak..sedapnyer...
Niza- akak malas nk bakar guna tempurung, banyak asap..kang bomba datang !!! nenoneno... hehehe