Isnin, 27 Disember 2010

Cekodok Jagung

Salam Isnin, it's Monday blues !! Tak tau ler pasai apa. Munkin sbb ni minggu terakhir cuti sekolah kot..eee..tak bestnya. Dah nk kena mengadap si kecik 24 jam..

Pagi ni takde mood nk masak breakfast nasi goreng or mee goreng dan seumpamanya. Mama buatkan cekodok jagung jer.


Mudah jer nk buat cekodok jagung ni. Kalau nk guna jagung tin pun boleh. Ni pakai jagung biji beli kat Giant tuh. Tumbuk la sikit kasi pecah2 sikit. Kalo sebijik2 bebudak tak mo makan.
Ok..lepas tumbuk jagung, hiriskan kecik2 bwang merah. Pastu masukkan semua dalam mangkuk. Tambah tepung dan air. Gaul rata. Sukati ler nk letak brang2 lain. Kali ni aku letak udang kecik. Letak daun sup, daun bawang dan cili hiris sikit.Tambah garam dan serbuk secukup rasa Megi. Gaul dan bolehlah digoreng dalam kuali.


Makan ngan cili sos. Siap !!!


Ok..sampai sini dulu!!

2 corat coret:

Mas berkata...

salam kak, bekpesss yang senang dan cepat dan sedappp...
lama dah mas tak buat cucur jagung....

Noorma Ismail berkata...

ni masakan paling senang akak suka buat..tak payah mengukus, dll.Ni kiranya masakan time malas/takde mood nk masak kuih dll .. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...