Aku dh selalu buat tau hu far ni. Kengkadang malas nk entri kat sini, takut orang termuntah plak tengok hari2 aku buat mende yang sama.
Bahan-bahan
-300 gm kacang soya -rendam semalaman
-12 gelas air (ini untuk kisar dengan kacang soya tadi untuk dapatkan 12 gelas air soya) * 1 gelas air soya bersamaan 200ml
-1 sudu (sudu kecil kentucky) Tau Fu far Curding (istilah lain kat kedai bakery ialah GDL iaitu Glukono Delta Lactone)* benda ni takleh letak banyak, nanti pahit
-2 sudu besar potato stratch (tp kalau takde tepung jagung pun boleh)
-1/2 gelas air suam
Cara-cara
-Kisar kacang soya bersama 250 ml air (12 gelas air ) Tapis 2 kali untuk dapat hasil yang halus dan licin
-Sukat perahan air kacang soya sehingga menjadi 12 gelas
-Air soya dijerang atas api sederhana hingga mendidih
-Sementara itu, larutkan 2 sudu besar potato stratch bersama 1 sudu kecil tau Hu Far Curding di dalam 1/2 gelas air suam
-Sediakan bekas kedap udara(tupperware)
-Tuang larutan potato stratch tadi ke dalam tupperware
kemudian, ambil air kacang soya dan tuang secara meninggi (ala teh tarik). Tak perlu dikacau lagi
-Cepat2 tutup tupperware dan jangan buka. Biar hingga beku/sejuk
-Hidangkan bersama gula merah atau gula putih. SELAMAT MENCUBA
>>Sapa yang nk kelainan, boleh gantikan dengan perisa pandan/strawberi atau jagung. Sukati lah yer...yang penting boleh makan.
Bahan-bahan
-300 gm kacang soya -rendam semalaman
-12 gelas air (ini untuk kisar dengan kacang soya tadi untuk dapatkan 12 gelas air soya) * 1 gelas air soya bersamaan 200ml
-1 sudu (sudu kecil kentucky) Tau Fu far Curding (istilah lain kat kedai bakery ialah GDL iaitu Glukono Delta Lactone)* benda ni takleh letak banyak, nanti pahit
-2 sudu besar potato stratch (tp kalau takde tepung jagung pun boleh)
-1/2 gelas air suam
Cara-cara
-Kisar kacang soya bersama 250 ml air (12 gelas air ) Tapis 2 kali untuk dapat hasil yang halus dan licin
-Sukat perahan air kacang soya sehingga menjadi 12 gelas
-Air soya dijerang atas api sederhana hingga mendidih
-Sementara itu, larutkan 2 sudu besar potato stratch bersama 1 sudu kecil tau Hu Far Curding di dalam 1/2 gelas air suam
-Sediakan bekas kedap udara(tupperware)
-Tuang larutan potato stratch tadi ke dalam tupperware
kemudian, ambil air kacang soya dan tuang secara meninggi (ala teh tarik). Tak perlu dikacau lagi
-Cepat2 tutup tupperware dan jangan buka. Biar hingga beku/sejuk
-Hidangkan bersama gula merah atau gula putih. SELAMAT MENCUBA
>>Sapa yang nk kelainan, boleh gantikan dengan perisa pandan/strawberi atau jagung. Sukati lah yer...yang penting boleh makan.
6 ulasan:
salam noorma. pandailah noorma. kakchik selalu beli je, itupun bukan kakchik yg makan tp adik. kami berdua tak makan. dapat pahala banyak tu penuhi hajat suami. solehah sekali :)
taw fufa!!
sdpnye..
sis ade lg x??pos kt sgbesi..
hehhee
Salam Kak Noorma,
Wah akak tau fu fah pun buat sendiri ek.. bertuah sang suami.. boleh order je :D
Salam Noorma..wah kita beli je dia siap buat lagik..hu hu nak semangkuk..sejuk punya ek..he he he
salam kak..dah lama beli GDL tapi x terbuat2 gak lagi taufu far nih..hehee...apa2pun tq share resepi ni eh kak...
yay..dah beli GDL...dah brapa kedai bakeri cari...tp lum buat lg dessert ni..hee
Catat Ulasan