Sabtu, 14 Ogos 2010

Bubur Lambuk Kampung Baru


Ni sebenarnya projek yang tak dirancang, gara2 ter'ngences' tengok bubur lambuk kat rumah Kak Intan. Nk keluar merayap sampai ke masjid2 sini mmg tobat ler..apatahlagi ke Kampung Baru.. kucing tumbuk tanduk pun memang tak akan sampai sana punyer...


Resipi ni aku dapat dari sini, setelah menggoogle dari beberapa blog dan laman web.

Bahan-Bahan:
2 cawan beras [basuh dan toskan]
1/2 biji kelapa, diambil santan pekat
1/2 kg daging [potong kecil]
2 batang serai [ketuk]
2 s/b minyak sapi
3 s/b minyak
garam
air

bahan tumbuk
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Rempah tumis
1 ici kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga

Bahan rempah [ goreng kering dan mesin halus]
1 s/t jintah putih
1 s/k ketumbar
1 s/k lada sulah
1 s/k lada hitam

bahan hiasan [mayang]
3 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
Garam
Bawang goreng

Cara:
1. Panaskan minyak dan minyak sapi dan masukkan bahan tumbuk sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan rempah tumis, bahan rempah dan daging. Biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan beras, serai dan air. Biarkan sehingga beras hancur dan daging lembut.
4. Bila dah beras nampak pecah, masukkan santan dan rasakan garam.
5. Bila sudah masak, hidangkan dengan bahan hiasan


Pukul 2 tadi, kawanku Ida ada datang rumah. Dia on d way balik Melaka, singgah umah aku kejap nk beli ikan tilapia, katanya nk buat kukus. Sempat jugaklah bagi bubur lambuk sikit kat dia. Entah apa la rasanya. Masin ker, tawar ker.. Untuk orang2 Jasin, kalo tak sedap tu, diam jer lah yer...hehehe....

9 corat coret:

zarina berkata...

lauk sampingan yang sedap dimakan bersama..kerabu tauge, sambal tumis ikan bilis ngan telur masin..terangkat!!

Noorma Ismail berkata...

zarina- alahai..ni dh termasin sikit ler.. lepas masak tadi, dh suruh 'tester' rasa, dan dia kata ok. Tapi bila dh berbuka ni, aku rasa masin la sikit..agaknya sbb dh kering kot...Pet, sori yer.. pandai2 ler ko tambah air..kahkahkah...

Zarina, kalo oat pun sedap gak makan berlauk mcm ko cakap tu

hanieliza berkata...

fuh..sedapnya bubur..
akak malas nak buat lagi sbb tukang makan belum ada...

Noorma Ismail berkata...

kak Liza - kat rumah saya ni pun takde tukang makan, tp dh teringin sangat, buat jugaklah..sib baik jugak ada kawan datang bolehlah bagi dia sikit.. itupun termasin la plak..saya mmg tak pandai nk agak garam..

TREAT AND TRICK berkata...

Salam Noor, selamat berpuasa ya..wah ada bubur kat sini, kalau dekat memang boleh tapau...

cikmanggis berkata...

cm pun selalu buat bubur lambuk tiap kali Ramadhan ...nak buat bubur lambuk terengganu..masuk budu hehe

Noorma Ismail berkata...

Treat & Trick - slamat berpuasa.. yer..kalo dekat sure boleh tapau punyer..

CikManggis- oo bubur lambuk versi Tganu letak budu yer..mesti sedap ni..sbb saya pun suke budu..hehe

indahhouse berkata...

Salam Ramadhan kak noorma,

Saya mohon maaf atas salah silap saya, ya kak.
Bubur lambuk, memang faveret. Betul tu kak. saya pun blom sampai2 lagi nak gi cari bubur lambuk kat kg baru tu. hihih.
Gigih kak gugel, saya salin jer kak. Maceh... :D

Butik maya Nina berkata...

memang nampak menyelerakan...tengah cari resipi nak buat bubur buka puasa arini.. :)

jemput follow ye..
http://butikmayanina.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...