Selasa, 10 Ogos 2010

Cheese Kek


Malam tadi rajin sikit, dan ter'mengindam' plak la nak makan cheese kek. Sebenarnya aku lom pernah buat lagi cis kek berasaskan cream cheese ni. Ada la sesekali dua buat kek resipi Ros Onigiri tu (slice cheese kek).

Tapi sejak dua menjak ni, budak Lia Melaka tu asyik menayang cis kek jer. Terliur aku. Nak jugak rasa macam mana kan. Nk mintak jauh ler plak. So buat sendiri ler...

Resipi amik dr Biduri, Myresipi. Mmg best cis kek ni. Menurut respi tu, kek ni kena simpan dalam esbox dulu, baru rasa sedapnya. Dan pagi tadi barulah dapat 'ngap'. Mmg sedap terutama pada sesiapa yang suka cis.

Bahan-bahan
250g cream cheese
200cc/ml fresh cream/plain yogurt
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90g gula

Cara-cara
1.Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
2.Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
3.Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
4.Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
5.Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.

Ni buat dalam cup kecik jer.. cubaan pertama. Yang ni aku letak sekut oreo kat atasnya.



1 corat coret:

Ibu Lala berkata...

alamak...x leh nak copy la. resepi yg simple. i like..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...