Salam semua... dh ready ke untuk berbuka. Mesti banyak lauk kan. Ni lauk paberet aku dengan arwah abah. Kalo mak masak, mesti buat lebih. Dapat makan sampai 2 hari/sampai muak. Tapi tak pernah jemu pun sbb sedap.
Meh tengok resipi.
1 cawan daging cincang
1 biji bawang besar-dicincang
1 biji telur
1 tangkai daun sup -dicincang
1 tangkai daun bawang- dicincang
1 sudu kecil mix spicies*
2 sudu besar minyak sapi
gula, garam, perasa
sedikit tepung gandum
-Gaulkan semua bahan2 dan kepal menjadi bebola kecil. Panaskan minyak dan goreng sampai masak/garing. Toskan
bahan sos
3 ulas bwang kecil
1 inci halis
(kedua bahan ini ditumbuk halus)
1 sudu kecil cili kisar
1 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
gula, garam, perasa secukupnya
Cara-cara
tumis bawang hingga naik bau dan masukkan cili kisar
tumis lagi dan masukkan sos
boleh tambah air
masukkan gula, garam , perasa (lauk ni kena ada rasa manis2)
akhir sekali masukkan bebola daging tadi.
Gaul rata dan siap
Meh tengok resipi.
1 cawan daging cincang
1 biji bawang besar-dicincang
1 biji telur
1 tangkai daun sup -dicincang
1 tangkai daun bawang- dicincang
1 sudu kecil mix spicies*
2 sudu besar minyak sapi
gula, garam, perasa
sedikit tepung gandum
-Gaulkan semua bahan2 dan kepal menjadi bebola kecil. Panaskan minyak dan goreng sampai masak/garing. Toskan
bahan sos
3 ulas bwang kecil
1 inci halis
(kedua bahan ini ditumbuk halus)
1 sudu kecil cili kisar
1 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
gula, garam, perasa secukupnya
Cara-cara
tumis bawang hingga naik bau dan masukkan cili kisar
tumis lagi dan masukkan sos
boleh tambah air
masukkan gula, garam , perasa (lauk ni kena ada rasa manis2)
akhir sekali masukkan bebola daging tadi.
Gaul rata dan siap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan