Bread & Butter Pudding
Baru jer abis buat benda ni. Masih panas dalam oven. Kalo dulu, roti lebih aku buang jer, tapi lepas tgk satu rancangan masakan kat tv, teringin plak nk mencubanyer. Rasanya ala2 krim karamel plak. Adik beradik bingka lah jugak benda ni. Boleh buat moist sikit ataupun garing mcm kuih bingka. Kali ni aku buat garing, sbb suka beno makan kerak.
>3 atau 4 keping roti (dikoyak kecil)
>2 biji telur*
>2 cawan susu segar*
>1/2 cawan gula* (boleh lebih atau kurangkan)
>secubit garam*
>2 sudu besar tepung gandum* (kalo suka adunan yg lembik, kurangkan tepung)
>sedikit esen vanilla*
>2 sudu besar butter-dicairkan
>badam/gajus
>ceri merah, kismis
Cara-cara
1. Masukkan bahan2 bertanda * ke dalam blender dan kisar sampai halus.
2.Masukkan roti yang dikoyak kecil ke dalam bekas pembakar. Panaskan oven
3.Tuang adunan yang dikisar tadi.
4. Tabur gajus dan ceri dan curah dengan butter cair.
5. Bakar selama 30-40 minit atau sampai masak.
Kalo sapa yang suka versi lembik tu, bolehlah buat versi kecil, masukkan dalam mangkuk ramen dan bakar. Nanti kuih ni akan jd mcm krim karamel jer.. mesti lagi best!!!


Ulasan
Gerau- nk letak inti apa ek? blueberi sedap ker? ish,ish...ni yg bertambah rajin nk buat lagi sekali ni...