Sabtu, 19 Disember 2009

Sizzling Mee

Sejak dua menjak ni, suka betul makan sizzling mee, asal pegi food court jer, mesti order sizzling mee, pas tu kalo tak puas makan/mee kat sana tu tak sedap, balik umah buat lagi dan makan lagi.....pregnant kali ni aku suka betul makan mee, tak kiralah mee kuah ker, mee goreng mamak, mee sup...asalkan mee/kuetiau jer..sume boleh... janji benda tu "NOODLE".

Ada satu hari tu, aku suruh Hang Jebat g beli mee goreng mamak di kedai kat umah ni, dia kata asyik muka abang jer yg beli mee goreng ni hari2..ish...malu la plak....tp last2 dia g beli gak, takut bini dia merajuk...ha,ha.ha....




Bahan-bahan
-2-3 sanggul (gulung) yee mee
-5 ulas bawang putih
-5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
-1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
-3 biji cili kering- potong 2
-2 sudu besar sos tiram
-3 sudu besar kicap cair
-1 sudu besar kicap pekat
-1/2 in halia- hiris nipis
-Serbuk lada hitam
-garam- secukup rasa
-Beberapa titik Minyak bijan
-1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
-sedikit minyak utk menumis


Cara-cara
1.Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
2.Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
3.Masukkan 2 cawan air.
4.Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. 5.Biarkan mendidih.
6.masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
7.Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
8Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
9.Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.


Sizzling mee ni, kalo makan dalam hot plate lagi sedap kan...tp mana aku nk cari hot plate tu?? ala...dh siap masak, makan jer la...tak yah hotplate pun, masuk perut kenyang gak kan...he,he....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...