Selasa, 15 Disember 2009

Blueberry Jam Muffin

Sekarang ni, di dapurku itu tengah semerbak bau harum muffin ni. Ni dh kali kedua membuatnyer. First masa hari Ahad lepas, kebetulan hubby kerja malam, so aku tak tau nk buat apa kat umah. Anak2 plak layan citer kat tv, so aku pegi dapur dan mencuba respi ni. Dapat gak buat breakfast untuk esok paginya.

Dan hari ni buat lagi, sbb anak2 kata tak cukup makan hari tu. Mmg sedap pun, tambah plak makan time panas2, dengan jem yg meleleh tu...wallah...yummmy....sekejap jer licin 12 bijik tu...



Thanks to Ena-Zarina sbb sudi share respi muffin yg mudah dan sedap banget ni...

BAHAN-BAHANNYA (12 biji)
-70g butter (suhu bilik)
-60g gula castor
-1 biji telur (suhu bilik)
-1/2 tsp essen vanila
-4 sudu besar fresh milk
-100g tepung gandum
-1 tsp baking powder
-Jem Blueberry secukupnya

Cara Membuatnya:
-Tepung gandum dan baking powder di ayak. Ketepikan.
-Pukul butter dengan mixer. Masukkan gula dan pukul hingga kembang.
-Masukkan telur, vanilla essen dan fresh milk. Pukul hingga sebati.
-Kemudian masukkan tepung gandum dan gaul rata.
-Panaskan oven 180 degree.
-Sudukan adunan ke dalam paper cup separuh dan masukkan sedikit jem blueberry. Tutupkan semula dengan adunan sehingga 2/3 cup.
-Bakar dalam selama 20 minit.



Sesapa yang tak mencuba, memang rugi besar...sedap muffin ni..

4 corat coret:

Sheila berkata...

Salam wah rajinya mak yong kita ni...ni yg buat akk lapo balik naknya time hujan lebat ni....tq sharig resepi nextime leh try,,,,

Noorma Ismail berkata...

idak ler rajin sangat pun..lepas habis buat sume ni, saya bantai ler tido..ujan2 ni best tido..he,he..

erinmizie berkata...

salam..kalau wat hiasan ats muffin pki fondant boleh x ek??
boleh bagi resipi cane nk wat fondant..

Noorma Ismail berkata...

Erin- maaflah, bab hiasan kek dan muffin ni akak blum pass lagi.. buat buttercream pun setakat lulus tahap D jer..apa lagi fondant, tak pernah masuk dapur pun...hehehe...Maaf yer !!

selalunya muffin ni orang tak hias. Makan terus cenggitu jer.. lainlah kalau cup cake.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...