Sabtu, 12 Disember 2009

Kuetiau Ladna

Alhamdulillah, baru jer abis lunch. Tak masak nasi pun, sbb masih ada stok kuetiau dalam fridge. Kalo simpan lama2, keras la plak.


Bahan-bahan
-500 gm kuetiau
-5 biji telur [ dipukul]
-kicap pekat

Bahan B
-100 gm udang basah [buangkan kulit]
-150 gm ayam [dihiris]
-1 biji panjang fish cake [potong nipis]
-3 ulas bawang putih [dicincang]
-100 gm bunga kobis [dipotong]
-100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
-5 tangkai baby corn
-2 sudu besar minyak masak
-2 s/b tepung jagung ]
-1 cawan air ] bancuhkan
-1 cawan air rebusan ayam
-2 s/b sos tiram
-1 s/b lada sulah garam minyak

Cara:

1. Panaskan minyak dan goreng telur dan kuetiau
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.

2 corat coret:

blogresipi.com berkata...

Salam Kak Noorma,
Cedap nampak kuey teow akak tue.. kaya dengan sayur dan udang.. terliur tgk mushroom and ciken pie kat bawah nun la... :)

Noorma Ismail berkata...

Ijan- semalam takde mood nk makan nasi, so akak campak ler segala sayur, udang, ayam dalam kuetiau tu..he,he...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...