Khamis, 10 Disember 2009

Nasi Biryani dan kengkawannya

Salam sume. Hari ni layan nasi biryani plak yer.... request dr hubby aku banyak kerenah tu. Sepatutnya nasi ni masak esok ler, sbb esok Selangor cuti, tapi biasa lah laki aku tu, time orang cuti, dia kena kerja. Bila orang kerja plak, dia senang lenang leh amik cuti....nk kejar tripple lah katakan....tp bonus idak pun dapat lagi....


Dah banyak hari dia suruh masakkan nasi biryani dan kurma daging ni, tapi aku malas sangat nk layan. Aku cakap rempah kurma takde lah, santan abis la dan mcm2 lagi. Tapi semalam, time aku nk g kedai, dia suruh belikan rempah kurma, katanya teringin sangat nk makan. So hari ni aku buat ler..kang kempunan, mengadu kat mak dia plak...

Sebelum masak, aku tanya, nk buat nasi biryani mcm mana. Dia kata style mamak. Ooo...faham ler aku.

Nasi biryani. Cilok respi kat Myresepi. Klik sini yer Thanks to NurAufa sbb share respi nasi biryani ni. Selama ni aku buat nasi minyak biasa jer. Lom pernah cuba lagi nasi biryani pakai rempah adabi. Sedap la gak.

Kurma Daging. Resepi kat sini

Ayam Goreng Rangup. Resepi kat sini

Papadom . Nak respi ker? ish, ish, ish.... beli jer papadom kat kedai, pas tu balik umah dan goreng mcm keropok....

Acar timun, serba ringkas, takde nenas. Hanya timun dan bwang. Masukkan sedikit gula dan garam, kemudian renjiskan beberapa titik cuka. Gaul dan sedia dihidangkan.


Inilah lauk kami hari ni. Aku ni tak brapa suka sangat ngan nasi biryani. Kalo nasi ayam tu lainlah. Malam ni kena cari benda makan lain nampaknya.




2 corat coret:

Sheila berkata...

Salam norma-
Rajinnya buat nasi b'ni..nasi takut x de ke heeeee..cik abg nak mkn kena tunaikan cepat nnt lari susah nak kejar.....akk pun nak try lah resepi ni npk best jeeeee tq sharing yeeee

Noorma Ismail berkata...

sheila - dh lama gak cik abe mintak masakkan nasi ni, tapi kita jer yang wat dono. Sume respi cilok jer kat MYR tu, senang dan sedap, gerenti menjadi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...