Jumaat, 18 Disember 2009

Roti Lapis Daging

Salam Maal Hijrah...

Apa khabar sume? sarapan apa pagi ni? Bagi aku tiga beranak, inilah breakfast pagi ni. My Hang Jebat mcm biasalah, kerja kerja dan kerja..... Selalu buat roti celup telur jer, kali ni ada plak inti daging kat dalam tu...best la....



Resepi dr Dayang Jack..thanks Dayang, mmg sedap roti ni, sampai tak cukup la plak. Anak2 suruh buat lagi petang ni...tgk la dulu yer wahai anak-anakku....

Bahan-bahan
-2 keping roti sandwich
-1 sudu bsr daging cincang (minced chicken pun boleh)
-1/2 ulas bwg besar (dicincang)
-1 ulas bwg putih (dicincang)
-1/2 camca kecil lada sulah/serbuk lada hitam
-1 sudu bsr mayonis
-1 sudu bsr marjerin
-1/2 biji cili merah (dihiris dadu) - optional
-1 biji telur
-sedikit keju parut
-50 ml susu segar (kalau xde, guna tepung susu tepung 1 camb dan dibancuh dgn sedikit air)
-secubit garam
-sedikit daun bawang dan daun sup (dihiris)


Cara-cara :
1.Cairkan marjerin dan tumis bwg2 sampai terbit bau. Kemudian masukkan daging cincang dan kacau rata2 selama 1-2 minit.
2.Masukkan cili, lada sulah, keju, mayonis dan garam. Kacau perlahan (1 minit). Tutup api dan gaulkan dgn daun sup dan daun bawang.
3.Sapukan sedikit mayonis pd roti, kemudian bubuh inti td di atasnya dan tutup kemas dgn roti yg satu lg.
4.Pukul telur bersama susu segar. Kemudian celupkan roti dlm bancuhan td dan goreng dgn sedikit marjerin di dlm kuali leper dengan api perlahan.(elok guna kuali non stick)



Sekali tgk macam murtabak pun ada kan....ish,ish,ish...hati ni teringin nk makan murtabak. ..dh ready bahan2 tu, tp tgk lah dulu, samada vitamin 'R' datang menyinggah atau tidak.....Minggu lepas beli kat pasar malam, tapi tak sedap langsung. Banyak kentang plak dalam tu. Taulah bwang dan telur dh mahal, tp kalo nk niaga, buatlah sedap2 sikit, supaya lain kali orang beli lagi...



4 corat coret:

a.z.r.i.n.a.03.07 berkata...

tengok pon tau sedap...
boleh cuba ni..


ari ni kita bekfes nasi lemak je... hasil mak cik kedai..hehehe..

Noorma Ismail berkata...

mesti dicuba yer kak...
laaa...ingatkan homemade nasi lemak...takpelah, janji perut kenyang, suka ati..saya pun dh lama tak makan nasi lemak dr makcik kedai, kena tunggu hubby cuti dulu baru leh merasa... :(

indahhouse berkata...

Salam kak Noorma,
Cedapnya, nampak close up roti tu.
idea bagus nih. Masuk list dulu. hihi :)

Noorma Ismail berkata...

Nurindah-akak close up tu nk bagi kawan2 sume terliur...wakahkahkah...cuba Nur...jangan lambat2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...