Rabu, 2 Disember 2009

Pasta

Breakfast anak-anakku hari ini. Dah lama pun tak masak pasta ni, kali terakhir masak beberapa bulan lepas, tapi lepas masuk perut jer, terus terkeluar balik. Sejak tu tak mo makan/masak pasta lagi.Tapi kali ni masak untuk anak2 jer, sbb diaorang terliur setiap kali tgk iklan pasta Kenny Roges kat tv tuh. Aku rasa sesudu, ok, kendian tambah sesudu lagi, ok plak...sampai tak ingat habis sepinggan, alhamdulilah kenyang dan tak terburai keluar....

Kali ni guna aneka pasta, ada pelbagai bentuk (kipas, siput, macaroni, spiral, spegethi). Masa makan anak2 akan pilih bentuk2 yang diorang suka untuk makan. Pilih punya pilih, akhirnya habis sepinggan. Senang kan nk mengumpan!!!

Buat warna merah plak. Isinya cuma crabstik, sosej dan cendawan butang. Sosnyer guna sos pasta prego. Senang jer nk membuatnyer, tumis bawang putih dan bawang merah sampai layu kemudian masukkan crab stik, sosoj dan cendawan. Lepas tu curahkan sos prego tadi. Kemudian, masukkankan pasta yang telah direbus, kacau dan bolehlah diangkat. Siap !!!!

10 corat coret:

kakchik berkata...

salam noorma.
kakchik baru je berangan-angan nak masak pasta hari ni.
tapi nak buat beshamel.
mmm... bila tengok pasta noorma ni rasa terliur la pulak lagipun tak susah nak buat.
kena tukar rancangan ke ni?

Noorma Ismail berkata...

tak payah tukar rancangan, buat jer dua-dua..puas hati, kenyang perut...kalo ada lebih, pos kat saya sikit yer !!! he,he...

geraugebang berkata...

Gerau kurang sikit ngan pasta reben ni. Kalau yang tiub basikal, yang keriting tu, memang suka.

a.z.r.i.n.a.03.07 berkata...

mmg budak2 suka mkn ni...

lain kali buat yang panggangnye boley ?... pernah nampak tapi xtau katner ...

blogresipi.com berkata...

kite pun baru je tgk iklan kat tv. terus teringin nk makan pasta ngan cendawan2 tue... cedappnye...
psst, laksam akak ade lagi ke? kalo tak abeh meh ler cini cikit.hehehe

E-na Zarina berkata...

sedap pasta tu, nak sepinggan...malas nak masak ni...

Noorma Ismail berkata...

Gerau gebang - reben tu beso, so makan mcm tak best jer..tp still lawa, kalo nk letak kat baju pun bleh...wakahkahkah....

Azrina- yg panggang pun bleh, tabur cis dan bakar pun sodap

Ijan-laksam tu dah pinis already...he,he....pasta mmg best tp kalo makan kat kedai lagi sedap...he.he...

E-na- alahai...sori naik lori lah Ena..dh abis la dik...nanti akak masak lain untuk adik yer....

kak ina kl berkata...

salam noorma..se ekor itik kat pasar tani shah alam RM38.00..leh dapat 2 1/2 ayam tau..kalau beli kat giant atau pun mydin...kocik bebeno..tak banyak daging.

Uncle Lee berkata...

Hello che Noorma, was at Kak Ina's place nak check out noticed your profile gambar saya busybody over.
I'm not much of a fan of pasta, but will eat when my wife put taugay in, ha ha.

She says saya gila la, mana ada orang makan ni or spaggetti ada taugay.Ha ha.
You have a nice day and keep a song in your heart, best regards, Lee.

indahhouse berkata...

Salam kak Noorma,
:) Hm, good idea tu. Saya pun lama tak masak pasta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...