Sabtu, 12 Disember 2009

Chicken & Mushroom Pie

Salam!!!!

Sempena cuti Keputraan Sultan Selangor semalam, aku dan kengkawan buatlah gathering kecik2. Dh lama tak menyembang. Jenuh gak dok fikir, nk bawak apa pergi umah kawan tu. Akhirnya selak lah buku respi, jumpa lah benda ni...lama gak tak makan.

Buat chicken pai ni pagi semalam. Dh abis pun, cuma leh share respi jer kat sini. Tuan punya respi asal ialah Chef Wan. Aku tgk dalam satu rancangan masakan, kemudian salin dalam buku.

Untuk kulit (basic)
-230gm butter
-340gm tepung gamdum
-secubit garam
-air batu secukupnya

Cara-cara
-Masukkan tepung gandum dan mentega. Ramas hingga jadi seperti serbuk toti.
-Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli hingga lembut
-Canai dan isikan ke dalam bekas.
-Bakar secara 'blind bake' selama 15-20 minit dgn suhu 180'
*Blind Bake-alas pastri dengan kertas aluminium dan letakkan batu2 kecil diatasnya agar pasti tidak menaik menggelembung semasa proses membakar

Bahan-bahan inti
-Isi ayam
-Cendawan butang-hiris
-Bawang kuning holand-hiris
-Lada sulah

Cara-cara
-panaskan sedikit butter dan tumis bawang kuning sampai layu (tp jangan hangus)
-Masukkan sedikit serbuk lada sulah, dan diikuti dengan isi ayam dan cendawan butang.
-Boleh dimasukkan sedikit air untuk mengempukkan isi ayam tadi
-Biar dh masak, masukkan sedikit garam dan perasa. Kacau dan bolehlah diangkat

Bahan untuk sos kastart
-4 biji telur
-1 cawan krim putar/susu cair/santan
-1 sudu tepung gandum (ni aku tambah)
-parutan keju mozzarella (ni pun aku tambah)

Cara-cara
-satukan semua bahan sos kastart dan kacau hingga sebati

Cara menyediakan Chicken & Muchroom Pie
-bila kulit pastri dh masak, masukkan inti ayam yang telah dimasak tadi.
-curah sos kastart
-taburkan keju mozzarella
-bakar selama 20-30 minit dalam suhu 180' atau sehingga masak
-siap
Sedap dimakan panas2....



Selain chicken pie kat atas tu, aku buat jugak roti sosej ni, khas untuk anak Wati yang suka sangat makan benda ni. (sori, gambar kurang menarik sbb dh terumbang ambing dalam kete, pas tu sampai kat umah wati plak, kami transfer roti ni masuk ke piring)

Char kuetiau yang dimasak oleh Wati. Memang sedap. Penuh dengan udang2 bersaiz besar. Aku makan sampai kenyang. urppppphhh...alhamdulillah...thanks Wati !!


Bubur kacang cicah roti putih. Ada gak cup cake kat sebelah tu. Bubur kacang ni aku siap tapau bawak balik lagi...he,he.....








0 corat coret:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...