Salam!!!!
Sempena cuti Keputraan Sultan Selangor semalam, aku dan kengkawan buatlah gathering kecik2. Dh lama tak menyembang. Jenuh gak dok fikir, nk bawak apa pergi umah kawan tu. Akhirnya selak lah buku respi, jumpa lah benda ni...lama gak tak makan.
Buat chicken pai ni pagi semalam. Dh abis pun, cuma leh share respi jer kat sini. Tuan punya respi asal ialah Chef Wan. Aku tgk dalam satu rancangan masakan, kemudian salin dalam buku.
Untuk kulit (basic)
-230gm butter
-340gm tepung gamdum
-secubit garam
-air batu secukupnya
Cara-cara
-Masukkan tepung gandum dan mentega. Ramas hingga jadi seperti serbuk toti.
-Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli hingga lembut
-Canai dan isikan ke dalam bekas.
-Bakar secara 'blind bake' selama 15-20 minit dgn suhu 180'
*Blind Bake-alas pastri dengan kertas aluminium dan letakkan batu2 kecil diatasnya agar pasti tidak menaik menggelembung semasa proses membakar
Bahan-bahan inti
-Isi ayam
-Cendawan butang-hiris
-Bawang kuning holand-hiris
-Lada sulah
Cara-cara
-panaskan sedikit butter dan tumis bawang kuning sampai layu (tp jangan hangus)
-Masukkan sedikit serbuk lada sulah, dan diikuti dengan isi ayam dan cendawan butang.
-Boleh dimasukkan sedikit air untuk mengempukkan isi ayam tadi
-Biar dh masak, masukkan sedikit garam dan perasa. Kacau dan bolehlah diangkat
Bahan untuk sos kastart
-4 biji telur
-1 cawan krim putar/susu cair/santan
-1 sudu tepung gandum (ni aku tambah)
-parutan keju mozzarella (ni pun aku tambah)
Cara-cara
-satukan semua bahan sos kastart dan kacau hingga sebati
Cara menyediakan Chicken & Muchroom Pie
-bila kulit pastri dh masak, masukkan inti ayam yang telah dimasak tadi.
-curah sos kastart
-taburkan keju mozzarella
-bakar selama 20-30 minit dalam suhu 180' atau sehingga masak
-siap
Sedap dimakan panas2....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan