Selasa, 15 Disember 2009

Cekodok Nasi

Ni breakfast hari ni. Cekodok Nasi. Bagi kawan2 blogger, respi ni sudah tidak asing lagi kan...tp bagi kengkawan aku di Facebook tu, mungkin first time dengar kot...ha...len kali kalo ada nasi lebih jangan buang yer..boleh buat cekodok, sekarang ni harga barang2 pun dh naik, dengan citer beras pun nak naik harga lagi....


Resepi C&P dari umah Kak Mimi di Penang nun...thanks kak !!

Bahan-bahan
-2 cawan tepung gandum
-2 cawan nasi
-2 cawan air ais
-1 biji telur
-ikan bilis - ikut suka
-daun sup/daun bawang-ikut suka
-1 biji bawang besar di hiris halus
-udang
-garam
-minyak secukupnya

Cara-caranya
1. Masukkan tepung, nasi dan air ais bersama telur. Kisar bagi sebati.
2.Tuang adunan ke dalam mangkuk dan tambahkan 4 sudu makan..bergantung kepada kecairan yang di kehendaki.
3. Perap sebentar adunan....selepas di perap barulah di goreng seperti membuat cekodok...
4. Sedap di makan panas-panas

1 corat coret:

cikmar berkata...

haa....jumpa pun bitterballen nasi...dulu pernah terbaca gitu2 je kt satu blog tu..pastu lupa nak save resepi tu..hehe..sedapnyee...takdela membazir nasi kan kak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...