Rabu, 18 Mei 2011

Muffin Durian

Salam... musim durian ada lagi kan... dan kali ini aku buat muffin durian plak untuk anak-anak breakfast dan bawak bekal.

Baunya? Fuh..semerbak. Bayangkan bau durian tersebar kat satu baris ni seawal 6.00 pagi. Hehehe... tentu yang terbau tu teringin kan...

Buat dalam pelbagai saiz. Saiz kecik2 tu untuk bebudak bawak bekal dan bagi kat kengkawan diorang. Saiz besar tu plak untuk my Jebat bawak ke tempat keje, bagi kawan rasa. Aku?? Sekadar buat jer.. tak makan pong !!!


Ni resipinya. Sori... tak ingat copy dari mana..... (ni dalam fail words aku...dh lama dah....)

Ingredients
•80g All-purpose Flour
•¾ tsp Baking Powder
•60g Castor Sugar
•1 no. Egg (L), lightly beaten
•60g Butter, melted
•60ml Milk
•½ tsp Vanilla Essence
•½ cup Durian Puree
•Additional durian flesh for topping (optional)

Methods:
1.Preheat oven to 175degC.
2.In a large mixing bowl, sift and mix together flour, baking powder and sugar. Make a well in the middle and add in egg, butter, milk and vanilla.
3.Stir to combine, then add in durian puree. Stir till just combined.
4.Fill each muffin cup up to 80% full, top with durian flesh then bake for 20-25 minutes.


Buat dalam pelbagai saiz. Saiz kecik2 tu untuk bebudak bawak bekal dan bagi kat kengkawan diorang. Saiz besar tu plak untuk my Jebat bawak ke tempat keje, bagi kawan rasa. Aku?? Sekadar buat jer.. tak makan pong !!!

4 corat coret:

indahhouse berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
indahhouse berkata...

Salam kak noorma,
morning! hehe.. terbau-bau sampai rawang dah ni mufin durian. cedapnya...

izahdaut berkata...

pergghh. mapin durian mmg best!!!

Zack Zachoes berkata...

a'kum kak, masih musim durian lagi ek. hehe.. buat jgn tak buat, sedap tgk gmbr2 makanan akak ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...