Isnin, 16 Mei 2011

Cheese Tart Coklat

Salam Isnin.. Ada yang cuti ke hari ni?

Inilah projek aku semalam. Ditempah oleh rakan berjimba aku, sapa lagi kalo bukan cikgu Ann. Diorang nk meraikan hari guru disekolah.

Sebenarnya dah lama dia order cis tart coklat ni, tp aku wat ‘derk’ jer. Sampailah ke malam minggu ari tu, bila bukan Fb, ada mesej dari dia, kata nk order cis tart. Alamak.. gabra aku sbb barang2 tak brapa nk ada. (aku sendiri pun teringin nk makan cis tart ni..maklum ler..lama dok diet...)


Bang Jebat plak, biasalah... hari-hari kerja. Huh..mcam mana ni?  Bangun pagi2 siapkan shell dulu. Sementara tu bolehlah masak-masak untuk makan tengahari. Menjelang tengahari, bang Jebat pun balik, dan kami keluar sekejap ke Yummies Bangi, beli barang2 bakeri.

Sampai rumah 2.30, terus plak denga projek Apam Polkadot. Sib baik dia mintak dua warna. Nk jadi cerita, steamer aku plak buat hal. Setiap 1 minit, apinya padam. Lepas 1 minit dia hidup sendiri. Huhh..geram... last2 pakai pengukus biasa jer...  



Inti coklat ni, pakai ‘coklat filing’ yang buat roti tu... best.. bila dah masak, ala2 cair melekit gitu. Wallah... suka anak2 makan. 

100 biji Apam Polkadot. Inti kelapa dan kacang merah. Permintaan dari Ann, nk kaler ijau apple dan pink. Bintik putih. Huh..sonang kojo den. Ni First time jual apam polkadot. Aku tak tau letak harga. So aku letak ler rm25.00/100 bijik. Kiranya 4 bijik seringgit ler... Tak sampai ati ler nk letak mahal2, tambah skang ni pun zaman gawat. Harga barang mahal.
Aku ambik harga ni setelah congak2, kira untung sikit...jadi ler... kawan baik kan...   (lagipun sama dengan harga satay ikan yang dijual kat sekolah tu, satu cucuk ada 4 bijik...so kira ok laaa... kahkahkah)

Aneka cis tart. Ada 4  filling. Blueberri, oren, kiwi dan coklat. Terima kasih pada Hasue yang ajar teknik lorekan tu. Suka plak aku main lorek2 tu...kahkahkah..... 




Ok...sampai sini dulu. Aku tengah rebus kentang tu. Nk siapkan order kuih2 frozen plak. Ni order dari Cikgu Wati plak.Dan 2 minggu dia order karipap dan onde2. Katanya kali ni untuk keluarga mertuanya.  Kang kecik plak ati kawan aku sorang tu sbb lambat siapkan order dia dan dahulukan order cikgu Fisa.  Sori yer Wati...ni tengah buat ler ni.....

8 corat coret:

Wanieyra berkata...

Kak, cantik lah apam tu. Suka betul ira tgk...

Anna Qawina berkata...

walla...aku teringin sgt nak wat cistat tu..blh suggest tak acuan no brp ek? haritu g bakery ada bnyk saiz...kalau blh nak try test market..errkk...nak makan je..hahaha..

Sari Yusa Ibrahim berkata...

bleh tu org order dia buat derkkk... hehehe

Juwita Jamaludin berkata...

Cantik apam dan tart suka tgk..

KakAsma berkata...

Noorma,waa tabik lagi cantik tart tu..nak gak try buat nanti..hehehhe tapi tu arrr jauh naa yummie tu...

cikgu fiQ berkata...

pg2 dah nmpak makanan...mane x terliur~~
btw,bw here~~~
kaLu rajin usha la sini...
http://simpleasfiq.blogspot.com/
nak foLLow mmg dialu2kan lah~

izahdaut berkata...

kak noorma tuo langsir ke? ke saya salah rumah ni.. ish ish.. banyak menu tempahan yee

Ummi berkata...

Noorma, rajinnya mencistart....akak ni dah lama x buat, jadi malas taauu...apam polkadot tu pun cantik2 manis kalernya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...