Isnin, 16 Mei 2011

Kek Pisang Maklang

Salam....  ni juadah minum petang tadi, tp malam ni baru sempat update... siapkan tempahan frozen karipap dan onde-onde dari cikgu Wati. 
Lepas habis buat kuih, sempat gak ler buat kek ni, sayangkan si pisang emas yang masak ranum tu. Aku ni mmg selalu fail buat kek, tp kali ni alhamdulillah..menjadi la jugak. Kali ni guna tepung naik sendiri plak. Tak brani dah nk guna tepung gandum biasa tu...kang bantat lagik !! hahaha.....







Kek Pisang MakLang
Sumber : MakLang &Yatie Cooking
Copy : Kak CT, Anna Qawina

Bahan-bahan :
* 2 cawan tepung naik sendiri
* 1/2 sudu teh soda bikarbonat
* 3/4 cawan gula
* 2 biji telur
* 1 1/2 cawan pisang emas dilenyek
* 1/2 cawan minyak
* sedikit esen pisang..(guna esen vanilla jer)
* 50 grm coklat rice

Cara-cara
* Ayak tepung
* Pukul telur & gula hingga kembang
* Kemudian masukkan pisang & esen vanila
* Akhir sekali tepung bersama yang diayak tadi.
* Tambahkan coklat rice,
* Bakar/kukus



Sedap tau kek ni... Jebat pun kat lembut....  so korang cubalah !!! 



4 corat coret:

Anawahid berkata...

noorma... dlm pale mmg nk wat seblom buka posa td, cik abe lupa beli pisang!... ngendeng sini la yeee... hehe

cik cek berkata...

Teringin nak buat kek pisang...beli pisang dah byk kali...tapi buatnya tak lagi...tgk2 jela kat sini...:)

Anna Qawina berkata...

terima kasih keran telah mencuba & buktikan yg kek ni sedap..hehe..sedap kan?...

pst : ko buat onde2 frozen cemana?

Siti berkata...

saya biasa guna tepung superfine...tak brapa suka guna tepung naik sendiri sbb tekstur kek agak kasar...apa2pun,tq for this recipe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...