Sabtu, 8 Mei 2010

Talapia Kukus Taucu

Slamat malam pada semua pengunjung blog ini... korang dh dinner ker?? sejak dua menjak ni aku slalu jer sakit gusi, makan benda keras sikit mulalah sakit gigi, check gigi takde plak yang berlubang ker mende ker...tp makan salah sikit mulalah sakit...nk kena pakai colgate sensitif la lepas ni..apa nk buat, gigi pun dh demand tinggi...ish,ish,ish....

So malam ni takde mood nk makan sotong, ayam atau daging, so aku kukuslah ikan talapia ni. Nampak resipi kat AFC, sedap jer diorang order ikan stim ni. Satu hidangan dekat 30 hengget.

Petang tadi, masa hubby bagi makan ikan dia, aku mintak ler sekor. Nk cuba jugak bagaimana rasanya ikan talapia kukus ni. Asyik jual jer, ada satu regular customer tu, sekali beli sampai 5 ekor (kebanyakan pelanggan ikan talapia kami adalah orang Cina) Diorang kata ikan talapia ni sedap kalau buat kukus. Selama ni aku asyik goreng berlada jer..

Ikan ni besar, so aku potong 2 (semua ikan talapia kami seberat 1-2 kilo setiap seekor, setiap sekilo dijual dengan harga rm15.00)


Bahan-bahan

1 ekor ikan talapia, bersihkan
1/4 sudu teh lada hitam, tumbuk halus
2 btg daun bawang, hiris kasar
2 ulas bawang putih, cincang halus
3 tangkai lada hijau, hiris serong
1 cm halia, hiris nipis
1 sudu makan sos ikan
2 sudu makan taucu
100 ml air
1 sudu teh jus limau nipis

Cara penyediaan
Lumur ikan dengan semua bahan. Perap selama 30 minit bahan-bahan meresap dengan sempurna.
Kukus ikan sampai masak anggaran selama 20 minit.
Angkat dan saajikan panas-panas.

* Resepi ini tidak memerlukan garam kerana masin taucu sudah mencukupi.



***Kalo korang nk cuba masakan ni, pastikan ikannyer besar, kalo ikan talapia yang jenis kecik2 tu, kompom ler tak sedap...(sbb aku dh pernah cuba ler...itu pasal ler aku cakap...) tp kalo guna ikan lain pun boleh, spt ikan bawal ataupun siakap.

2 corat coret:

miloicekaw1119 berkata...

sedapnye..
lapar pulak,,
thn2..

naanti nak pi mancing kat pasar cari ikan talapia..
hehehehhe

ijan berkata...

Salam Kak Noorma,
Selamat Hari Ibu... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...