Sabtu, 1 Mei 2010

Carrot Muffin

Selamat Hari Pekerja (bagi yg bekerja laaa....) mcam aku ni mmg kena buat kerja umah jer setiap masa...huhuhuhuh....

Kepala tengah pening ni, tekak plak rasa perit, macam nak demam pun ada.. Malam tadi baby Ryan asyik berjaga jer, dekat pukul 5.30 baru dia tido. Irfan plak demam, kejap2 bangun muntah dll. Aku risau betul, yelah, sekarang ni macam2 penyakit ada. So awal2 pagi, hubby dh bawak Irfan pegi klinik. Klinik panel kami tu sepatutnyer beroperasi 24 jam, tapi memandangkan takde pesakit sangat, so dia bukak sampai 11 malam. Dan pukul 7.30 baru bukak balik....





Selalu tengok kengkawan kat blog buat carrot kek dan carrot muffin. So aku try ler plak. Mmg best.Ni resipinyer

Bahan-bahan
1 biji telur
1/2 cawan gula- ni versi manis, kalo tak suka boleh kurangkan
1 cawan tepung naik sendiri
1/3 cawan minyak jagung
3 sudu besar susu tepung
1/2 cawan lobak merah disagat
beberapa titik esen vanila
1/2 sk soda bicarbonat

Cara-cara
1.Putar gula dan telur hingga kembang
2.Kemudian, baru masukkan minyak, susu tepung dan bahan2 lain.
3.Kacau sebati, dan boleh masuk dalam paper cup
4.Boleh tabur coklat cip kalo suka
5.Bakar selama 20-30 minit, sampai masak.



muffin yg masih panas,harum jer baunyer..

5 corat coret:

izahdaut berkata...

assalamualaikum kak..woooww..muffin..seksi nya mmuffin tu..sukeee..nak copy resepi, tak pernah lagi wat muffin carrot ni

MUMMY berkata...

noorma...kak ina nak buat muffin nie esok..sbb nak meminang anak teruna jiran utk jadi "anak angkat"...mak kan x der anak teruna so...kot-2 manalah tahu sbb ngambik anak org nie boleh dpt anak teruna utk next year punya kuota...hehehhhe

Siti berkata...

yay2 dpt resepi mufin carot..sblm ni pernah try ikut resepi lain tp tak jadi..jd keras je kek tu..tak expert lg..huwaa

sweetboxcake berkata...

Gebus mufin tue...cuma nak tanya kenapa mould mufin bungkus dengan foil untuk apa ye

Cendana Kasih berkata...

Sweetboxcake - Dik..mould muffin tu mmg diperbuat daripada aluminium.. murah jer.. 2 bekas lebih kurang rm6.00. Kat pasaraya semua ada... Akak orang susah, mana mampu nk beli mapin mould besi...huhuhu...cian akak kan... (wakahkahkah)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...