Khamis, 13 Mei 2010

Bila aku dh malas

Salam semua...hari ni mood tak brapa baik, malas betul..Malam tadi aku ngan Hang Jebat menjaga/meneman baby Ryan sampai pukul 4.30 pagi. Dia buat hal. Hari Jumaat ni genaplah umur dia 2 bulan, tp start 2 hari lepas dia dh pandai mengiring...seboleh-boleh dan dengan sepenuh tenaga nk mengiringkan badan dia..kengkadang aku tolong jugak. Tapi kalo ikut kata orang tua, jangan ditolong, biar dia buat sendiri, kalau tak sampai ke besar asyik nk mintak orang menolong jer..mcm si Irfan le tu...

So hari ni macam malas jer nk masak. Pepagi lagi anak buah aku dh call (tp aku tak jawab sbb tido) Abang aku yang di Taiping nk pegi melawat mak aku kat Melaka nun.. oh ya, mak aku masuk spital hari selasa lepas, sbb terjatuh kat bilik air. Dengar cite tulang rusuknyer patah. Tapi kami sekeluarga masih tak berkesempatan pegi melawat sbb Hang Jebat ada kursus wajib kat Uniten. Hari ni last kursus dan ada exam, kalo dia habis cepat, petang nanti kami pegilah melawat...huh..mcam dekat jer Melaka-KL tu kan...

Satu ler aku tension dengan spital kerajaan ni, hanya dibenarkan masuk bila waktu melawat jer. Lepas tu kalo tanya kat kaunter pertanyaan, dia jawab macam nk tak nak jer..mmg makan gaji buta betul lah.. itulah, bila orang dok komplen pasal perkhidmatan kerajaan yang tak bagus dan lembab ni, cakap kita tak sokong kerajaan, tapi hakikatnyer mmg begitu lah..segala-galanyer cakap tak serupa bikin lah... nk jer aku transfer mak aku ke spital swasta kalo dia dekat ngan KL ni..

Ok...tamat bebelan aku hari ini... So dh le otak berserabut pikirkan keadaan mak, langsung ler takde mood nk masak. So, penyelesaiannyer masak all in one. Haa.. senang citer kan, sume benda ada dalam satu masakan... inilah dia, Paprik Campur ala Thai, respi amik kat umah Geeda. Tq...



Bahan-bahan ( 4 )
•½ ekor ayam - dipotong kecil2
•10 ekor udang
•5 ekor sotong

•4 ulas bwg merah - ditumbuk
•2 ulas bwg putih - ditumbuk
•1 labu bwg besar - dimayang
•2 btg serai - dititik
•2 biji buah tomato - dipotong 4
•5 biji cili padi - ditumbuk
•bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
•sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
•bahan2 perasa

Cara-cara
1.Panaskan kuali. gorengkan ayam, udang dan sotong (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
2.Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
3.Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
4.Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi kalau suka.

5 corat coret:

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam noorma..dlm dok malas2 tue rajen gak masak tuk family nie..tue pon dh cukup sedap pon..Klu dh ada baby nie,masa rehat kite sering x cukup..biasa la byk ragamnya...semoga sabar yer!kiss tuk Ryan comei tuh!!

leen hussain berkata...

salam noorma...
standard ah spital gomen ni... apapun doakan yg terbaik utk mak...
aku pun tengah malassss ank update blog...huhuu

MAMA IETA berkata...

Salam Kak Noor, masakan tu kita 3 in 1 lah. Apa-apa pon ieta doakan mak Kak Noor sihat.

Aida Rezuan berkata...

Salam,

Hmm.. saya paham bebenor keadaannye bila baca kisah mak Normal di spital gomen. Layanan mmg sungguh tidak make sense. Dulu mak saya gi spital gomen, emergency sebab muntah2. Derang kasik ubat demam and suruh balik. Buleh? Last2 kitorang bawak ke private, doc detect ada virus infection in blood. Bukan nak kata, tapi mmg ramai komplen dgn service spital gomen nih.

Hopefully mak Norma recover soon ye! :)

izahdaut berkata...

wah kak noorma..kata malas..rupenya ada gak paprik..la risau la kan kalau orang tua jatuh ni, bebudak tak pe la jatuh mmg dah proses membesa, kalau org tua jatuh,mm risau lah..akak nak tau pengalaman saya kat spital gomen?masa akak ipar saya masuk spital,org katil sbelah beranak normal.dia bleh bejalan sana sini la pas beranak.esoknya kena operate plak sebab nurse lupa kuarkan uri..sapa nak jawab?org kampung tak reti nak bawak saman kak..tak la semua mcm tu, tapi kerna nila setitik kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...