Ni salah satu lauk hari ini. Cadangnya nk masak sambal udang ngan petai, tapi petai tarak. Jenuh cari kat pasaraya. Agaknyer musim petai dh berakhir kot....
Bahan-bahan
>udang secukupnya (aku buat dalam 25 ekor)
>1/2 biji nenas - dibuang kulit dan dipotong nipis
>20 biji cili padi -kami suka pedas
>2 biji bawang kecil
>1 inci kunyit hidup
>1/2 biji kelapa-diambil santannya
>garam, perasa
>daun kunyit-dicarik
Cara-cara
>Cili padi, bawang kecil, dan kunyit hidup ditumbuk halus.
>Masukkan ke dalam periuk bersama nenas dan santan.
>Hidupkan api, dan didihkan semua bahan2 tadi.
>Masukkan udang, perasakan dengan garam dan perasa.
>Akhir sekali, masukkan daun kunyit yang dicarik, kacau dan bolehlah ditutup api.
>Siap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan