Ahad, 30 Mei 2010

Blueberry Yogurt Muffin

Salam semua...hari ni membaking plak..kengkonon nk buat bekal untuk budak2 pegi sekolah esok, tp nampak gayanya makan kat rumah jer lah..sebab dh hampir licin... Sedapnya muffin ni..gebu, lembut, moist...pendek kata SEDAP GILER lah...





Resipi amik kat umah Izah. C& P jer..malas plak aku nk translate.Korang lagi teror english ni kan.. Thanks you Izah !!!

Ingredients :
3 cups flour
1 tablespoon baking powder
1/2 teaspoon bicarbonate soda
1/2 teaspoon salt
5 oz butter, softened (lebih kurang 75gm)
1 cup sugar
2 large eggs
1 1/2 cup plain yoghurt
1 teaspoon grated lemon peel
1 1/2 cups frozen blueberries (I used blueberries pie filling)-

Method :
1. Preheat oven to 175C.
2. Whisk together the flour, baking powder, bicarbonate soda, salt and set aside.
3. In a large mixing bowl, cream butter and sugar together until fluffy. Add eggs one at a time. Mix in grated lemon peel.
4. Into the cream mixture, add the dry ingredients alternately with the yoghurt until just incorporated.
5. Fold in the berries.
6. Bake until muffins are golden brown, about 25 to 30 minutes.
7. Set on wire rack to cool for 5 minutes. Remove muffins from the tin and serve warm


ni baru betul blueberry yogurt muffin, yang gambo kat atas tadi tu, inti stoberi kat dalamnya..hehehe


ni plak takde inti kat dalamnya..sbb inti sume dh habis..aku letak coklat cip jer...


takleh jadi ni, kena pegi kedai beli stoberi dan blueberry filling lagi..mesti nk buat lagi...sedap!!!




4 corat coret:

izahdaut berkata...

kekeke..note yg last tu nk gelak..spedo tu..hikhik.. sabo la kak noorma. kdg2 die lupa,bile kite memberi lagi banyak nanti kite dapat pulak kan... mmg suke muffin ni, dpt dari mamafami.nk 2bijik yg tak de inti tu.nmpk lawo

Wanieyra berkata...

salam norma, ira bawa muffin strawberry ni...nanti tukar muffin blueberry ye...he..he

Noorma berkata...

Izah-selama ni akak tak pernah buat muffin guna yogurt, tp bila nampak kat blog izah, terus tersalin respi, dan buat. Bawak sikit kat mak mertua..dia pun kata sedap.. lepas ni nk beli blueberi fresh plak, mesti lagi sedap

Wanie-ok..kita tukar yer..tp kalo akak tak kenyang, akak mintak lagi...hehehe

Chempaka Aziz berkata...

tu la... org takut ko bukak kdai kot... sama lah cam aku...tak heran aku deh..nak ambik resepi ambik. aku pun cari kat org gak...aku pun sama takut gak kang leka nk niaga, alamat taufan kt rumah....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...