Ahad, 5 April 2009

Laksam

Ni my paberet. Walopun kat umah ni hanya aku sorang jer yg makan laksam. Tekak aku ni masakan dari negeri mana pun boleh masuk, takde pantangnyer, pantang jumpa ada la....

Kalo makan laksam ni, aku suka yg pedas-pedas sikit, baru 'kick'


Resepinya, dr sifu Myr tu, kak Yani...
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
~3cwn tpg beras
~1/2 cwn tpg gandum
~4cwn air suam

>>bahan kuah:
>Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
>Sdkt halia
>Sdkt bwg putih
>Sdkt bwg merah/besar
>Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
>Santan
>Asam keping
>Sdkt garam
>Sedikit gula merah/gula

>> Bahan ulam
>timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)

>>cili:
~cili merah
~belacan
~garam
~limau

Cara-cara
Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau


Ada sesiapa nk joint aku makan laksam ni?


8 corat coret:

kakchik berkata...

amboiiii... hari ni noorma makan laksam ya. kita share nak tak? kakchik tak makan tgh lagi ni.

umi_e berkata...

sedapnya laksam... keluarga kak e suka laksam TAPI kak e sorang je yg tak berapa... janji dgn anak2 nak buat tapi tinggal janji - asyik beli hehehehehe

* kak e malas nak mengukus (pernah buat sekali jue)

Noorma berkata...

Kakchik, ni mesti study giler ni...siannyer, kalo dekat leh saya hantar...

Kak umi-e, betul tu kak, bab nk kukus laksam tu yg leceh sikit, tp kalo kuahnya senang jer kan...dan makan plak lagi best..saya plak kalo laksa johor ni tak brapa masuk plak..entah la, sbb dia berkari kot..

kakyong berkata...

salam

sedap nyer.. feveret gak ni.. pos la sket ke ipoh... :D

CatlinaFly berkata...

laksam..cedapnye..last sy mkn laksam masa bulan pose tahun lepas..beli kat psr ramadhan..

Noorma berkata...

kakyong - wei la orang ipoh...apekehe nyer nk makan laksam plak, laksa kuale tu lagi best ler weh...

catlinaFly - aik...teringin nk makan laksam..sabo...dalam pantang lagi kan...he,he...

kakyong berkata...

norma,

kakyong semua jenis laksa suka.. laksa ganu, laksa johor, laksa serawak, laksa kedah, laksa kuala, laksa penang.. pendek kata seme jenis laksa ler SUKA...

CikMin berkata...

nape menu noorma ni ngancam jiwa jek ni....buat ku terliur jek ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...