Ahad, 17 Oktober 2010

Kek Batik Marie

Salam Ahad buat semua... Hari ni lambat sikit jalan2, sbb nyer si Jebat tengah basuh poc kete tu..hehehe...aku dh membebel..asyik dengan ikan kat belakang rumah jer..kat depan tak terjaga...

So plan g jalan2 tukar ke waktu petang...dapat lah rehat, masak2 dan makan2 ...

Dah lama nk buat kek batik marie ni, tp asyik tertangguh. Tiap kali pegi pasaraya asyik terlupa beli biskut marie..



Resipi ni aku dapat dari MYR, Time kasih sesangat untuk MrDayat. Mmg sedap kek batik ni (3 tahun lepas pernah gak buat, tp tak sedap) tp yang ni mmg best. Biskut tu bila dh lembut mmg marbeles lah kesedapannya... tak percaya? Cuba ler...

Bahan-bahan ( loyang 7/8" )
• 1 bungkus (350g) biskut marie
• Setengah buku butter
• 2 biji telur
• 1 cwn serbuk koko
• 1/2 cwn milo
• 1 cwn air
• 3/4 cwn gula
• ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko

Cara-cara
1. patah2kan biskut
2. dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
3. masukkan butter,kacau sampai butter cair
4. kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
6. masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang

*** kek aku ni tak brapa lawa sebabnya nk cepat. Letak dalam tupperware plastik jerk. Tapi..walopun rupamu BOROK, tapi RASAMU SEDAP !!!  hahaha....


** Lain kali boleh buat lagi kek ni. Lepas ni nk tambahkan slice almond plak. Mesti lagi gempak...

3 corat coret:

Mas berkata...

salam kak, mas tak pernah buat lagi kek batik ni, nanti nk try laa...

zarina berkata...

teringat kat mary kuale..hehe..lama dah tak jumpa

Lizahanum berkata...

salam...
kak,wlpun tak cantek,tapi sedap kat tekak nie...telan air liur je nie....esok2 nak wat la plak...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...