Jumaat, 29 Oktober 2010

American Chocolate Cake

Salam semua...tanggal 29 Oktober merupakan birthday along (Nur Farisya Idayu bt Saharudin) Hari ni genaplah 10 tahun anak pompuan aku yang sorang tu.

Kek ni saja2 buat untuk minum petang. Bukan birthday kek pun. Tapi aku letak gak la lilin atas kek tu. Tapi si Irfan yang sibuk sangat nk tiup.


Time kasih tak terhingga buat kak Ummi Kuantan yang sudi share resipi ni. Memang sedap dan lembut. Aku buat 1/2 adunan jer..kengkonon cukup la untuk kami anak beranak jer. Resipi ni copy sebijik sebijan dr umah kak Ummi. Sapa yang lom pernah cuba, mesti buat..tak menyesal punya. Senang plak tu. Takyah guna mixer pun.

BAHAN:- (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)
2 cups flour*
2 cups granulated sugar - guna caster sugar
3/4 cups cocoa*
2 tsp baking powder*
2 tsp baking soda*
2 eggs
1 cup of milk (fresh)
1 cup of corn oil
1 tsp vanilla essence
1/2 tsp salt 1 tsp Nescafe, added to 1 cup of hot water

Cara;:-
Ayak bahan * sekaligus
Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air.
Masukkan bahan yg diayak, air dan susu, kacau kejap dgn senduk kayu.
Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min.



Rezeki orang sapa yang tau kan. Masa tengah makan, jiran2 plak datang . Bagi ler kat diorang rasa sikit. Mr Justin Cheah kata sedap. Abang Raja pun kata sedap. Siap nk order lagi.....kehkehkeh...tq,tq...nanti aku buat lagi yer...


Untuk Along, hepi birtday sayang. Semoga menjadi anak yang baik dan soleh. Mama sentiasa sayangkan along. Kalo mama marah, tak bermakna mama tak sayangkan along. Belajar rajin2 yer kerna ilmu itu penyuluh hidup.

Malam ni Jebat nk bawak kami semua keluar untuk celebrate birhday anak daro ni. Mana yer? entah ler....

4 corat coret:

zarina berkata...

Happy besday farisha...jangan lupa hafal kali-kali ek..nanti mama menjerit auntie tak larat dengar :)

Noorma Ismail berkata...

hehehe...kalah Linda Jasmin...

kin berkata...

arghh..sedapnya...huhu...

Chempaka Aziz berkata...

hppy bday farisha-from auntie dn sakinah! betul tu..mama marah sebab sayang bukan sebab tak suka!

selamat makn luar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...